Jordbærbonde godtar ikke bot på 100.000

Jordbærbonde Marius Egge understreker at han ikke har solgt syke planter.

Jordbærbonde Marius Egge understreker at han ikke har solgt syke planter. Foto:

Påtalemyndigheten mener Marius Egge har solgt jordbærplanter ulovlig, og har gitt ham en bot på 100.000 kroner. Egge mener at det dreier seg om faktureringsfeil, og synes boten er for stor.

DEL

(Drammens Tidende) LIER: Våren 2016 ble plantesykdommen rød marg oppdaget hos jordbærbonden Marius Egge i Lier. Rød marg er en svært smittsom plantesykdom som gjør at avlingene reduseres veldig, og Mattilsynet frykter at sykdommen skal spre seg.

Egge fikk derfor forbud mot å selge jordbærplanter. Det er ikke farlig å spise bærene, og han kunne derfor selge bær som vanlig.

– Fakturafeil

Da Mattilsynet var på tilsyn på et hagesenter oppdaget de at hagesentret hadde kjøpt jordbærplanter for 30.000 kroner fra Egge. Mattilsynet mente det var brudd på omsetningsforbudet, og påtalemyndigheten har derfor foreslått å gi Egge en bot på 100.000 kroner.

Marius Egge har følgende forklaring til boten:

– Jeg visste at jeg ikke kunne selge jordbærplanter selv. Derfor kjøpte vi sykdomsfrie planter som vi videresolgte. De skulle ikke selges gjennom Egge frukt og bær, men gjennom Egge gartneri, forteller Egge. Men ifølge ham ble det ved en feil skrevet Egge frukt og bær på fakturaene. 

– Vi surret med navnene på fakturaene. I stedet for å skrive Egge gartneri skrev vi Egge frukt og bær. Jeg hadde lov til å selge fra Egge gartneri, der var det ingen planter med sykdom, sier Egge. Han understreker at han ikke har solgt syke planter, og mener det aldri var noe fare for smitte.

– Det var en fakturafeil. Det er greit å få en bot for det, men ikke i den størrelsen, sier Egge.

Dermed ender saken i retten. 15. mai går saken i Drammen tingrett.

LES OGSÅ: Bama trekker tilbake flere produkter etter salmonellautbrudd

Bama trekker tilbake flere produkter etter salmonellautbrudd Her slår «terrorkråka» til igjen – nå har beboerne fått nok

– Avlingene reduseres

Avdelingssjef Rita Aina Kvennejorde hos Mattilsynet i Søndre Buskerud kan ikke kommentere en sak som er under behandling, men sier på generelt grunnlag at rød marg er en alvorlig plantesykdom.

– Rød marg gjør at plantene ikke bærer bær, avlingene reduseres veldig. Der det påvises kan det blant annet ikke lenger dyrkes bringebær, jordbær og planter i rosefamilien. Sykdommen er svært smittsom, og hvis det påvises får man en karantenetid på 15 år, sier Kvennejorde.

Omsetningsforbud gjelder kun salg av planter. Det er ufarlig å spise bær fra planter med rød marg.

LES OGSÅ: Tiltalt for å forfalske karakterer – skylder på skolen 

Drømmen om et eget hjem: – Til tross for å ha blitt sviktet av mennesker viser de hengivenhet og koser seg når de nå har kommet inn i varmen

Sportsbil tatt i 176 km/t

Artikkeltags