Sørelvmannen: Dødsfallet tar ny vending - avhørt mann skal ha avgitt falsk forklaring

FUNNSTED: Sørelv-juvet i Lier, hvor en mann ble funnet død forrige sommer.

FUNNSTED: Sørelv-juvet i Lier, hvor en mann ble funnet død forrige sommer. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet etterforsker Sørelvmannen som ble funnet død i fjor sommer som et mulig drap, men understreker at de har flere teorier. En mann er nå fengslet for falsk forklaring.

DEL

(Drammens Tidende) LIER: I fjor sommer ble det funnet et lik ved Sørelva i Lier kommune. Liket bar preg av å ha ligget lenge og hadde ingen ID-papirer på seg.

Politiet slet derfor lenge med å identifisere liket, men før jul ble liket identifisert som Adam Filipuk fra Polen. Han ble født i 1960.

Før jul sa politiet at de ikke visste hva som hadde skjedd med ham, men nå har saken tatt en ny vending. I slutten av april siktet politiet en polsk mann for falsk forklaring.

– Vi har gjennomført veldig mange avhør siden nyttår, da mannens identitet ble kjent for oss. I den forbindelse kom vi i kontakt med en tidligere kollega av Filipiuk. De to skal ha jobbet sammen ved flere anledninger, og på flere steder på Østlandet, sier politiinspektør Per Thomas Omholt.

Det er denne kollegaen som skal ha forklart seg uriktig i saken ifølge Omholt.

– Vi mener han har forklart seg uriktig om faktaopplysninger, som omhandler ting som har hendt før Adam Filipiuk ble funnet død. Hva dette gjelder kan jeg ikke gå inn på, sier Omholt.

LES OGSÅ:

– Falsk forklaring

I slutten av april ble mannen fengslet. Fengslingen er begrunnet med fare for bevisforspillelse og han er derfor ilagt brev- og besøkskontroll. Ifølge fengslingskjennelsen blir dødsfallet til Sørelv-mannen nå etterforsket som et mulig drap.

– På bakgrunn av flere omstendigheter har politiet etter nyttår etterforsket saken som et mulig drap, står det i kjennelsen.

Politiinspektør Omholt understreker at dette er en av flere mulige teorier politiet jobber med.

– Hvilket bilde har politiet av omgangskretsen til den avdøde mannen?

– Han hadde ikke et veldig stort nettverk, jeg vil heller si det motsatte. Det gikk stort sett i arbeidskolleger og oppdragsgivere. Det er personer med denne type tilknytning til ham som er avhørt i vår, sier Omholt.

– Hva jobbet de to med?

– De jobbet innen forskjellige typer håndverksarbeid.

Nekter for falsk forklaring

Den fengslede mannen forsvares av advokat Anders Green.

– Han erkjenner ikke skyld for falsk forklaring, sier Green. Utover det ønsker han ikke å kommentere saken.

Mannen anket fengslingen, men lagmannsretten avviste anken og fengsler ham fram til 10. mai med brev- og besøkskontroll.

Funnet nedenfor en bratt skrent

Det var den 26. juli i fjor at politiet fant liket i Sørelva i Lier.

Funnet ble holdt hemmelig av politiet, og ble derfor ikke omtalt av mediene. Først etter å ha hatt saken liggende i to måneder, uten å komme noen vei, ba politiet om publikums hjelp til å løse gåten.

Liket ble funnet torsdag 26. juli av en kvinne i et uttørket elveleie, kalt Sørelva, under en 34 meter bratt skrent mellom Sylling og Skaret i Lier, ca. 50 meter fra Ringeriksveien.

Har flere teorier

Politiet har jobbet ut fra tre teorier: At han har falt, hoppet selv eller ble utsatt for en kriminell handling, som gjorde at han havnet i juvet.

Området hvor levningene ble funnet er øde, og beskrives av politiet som et utypisk sted å gå tur. Det er heller ikke funnet noe etterlatt kjøretøy i nærheten av liket, som kan forklare at han kom dit ved egen hjelp.

Drammens Tidende har vært i kontakt med personer som hadde kontakt med avdøde mens han var i Norge.

Mikael Pfanhauser har forklart at han i 2016 fikk en henvendelse av ikke navngitte personer som ønsket at en mann fra Polen skulle arbeide for Pfanhauser.

– Han ble kjørt til Norge i en bil, sammen med flere andre i samme situasjon. Noen hjalp ham hit, sier Pfanhauser.

Hvem som hjalp ham hit er usikkert.

– Burde etterforskes

Deretter skal det ha blitt opprettet et enkeltmannsforetak i avdødes navn. Også dette må noen ha hjulpet han med, ifølge Pfanhauser.

For Filipiuk snakket ikke norsk og hadde svært liten IT-kunnskap.

– Jeg mener det er grunn for politiet å se nærmere på dette foretaket. For Adam Filipiuk kunne aldri opprettet dette selv, sier Pfanhauser.

Omholt forteller også at Adam Filipiuks datter er innkalt til avhør i Polen, etter at hun ikke ønsket å komme til Norge for å bli avhørt her.

– Om avhøret av henne er foretatt er ikke informasjon jeg sitter med nå. Men hun skal bli avhørt av polsk politi, sier Omholt.

Les alle sakene om «Sørelv-mannen» her.


LES OGSÅ: Døde etter fallulykke

Ble gjeldsoffer etter at kjæresten misbrukte BankIDen hennes: – Jeg er redd for å miste alt (dt+)Artikkeltags