Magne (78) foreleser på universitet i verdensklasse

ALDER INGEN HINDRING: Magne Fjeld har bare et par år igjen til 80. Nå har Harvard-universitet i USA bedt ham komme å forelese.

ALDER INGEN HINDRING: Magne Fjeld har bare et par år igjen til 80. Nå har Harvard-universitet i USA bedt ham komme å forelese. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

78-åringen Magne Fjeld har definitivt ikke gått ut på dato. Et av verdens beste universiteter har hentet ham inn som foreleser.

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMEN/LIER: 14. oktober setter Magne Fjeld seg på flyet til USA.

I ti dager skal han forelese og diskutere og gi råd om forskningen ved selveste Harvard-universitetet utenfor Boston, ranket som et av verdens aller beste universiteter innen vitenskap.

På Harvard venter   forskere  ved det største fakultetet, Faculty of Arts and Sciences, på sivilingeniøren med dr. techn-grad og en eventyrlig karriere i næringslivet bak seg.

LES OGSÅ: Rigmor tar doktorgrad som 81-åring

Ærefullt oppdrag

Det vil si, helt bak seg er den altså ikke. For i motsetning til en del andre på sin alder er Magne Fjeld still going strong. Og kjepphesten framfor noen: Aldersdiskriminering i yrkeslivet. Mer om det senere.

– Et ærefullt oppdrag, ja. Jeg har ikke hørt om andre tidligere kolleger som har blitt invitert til Harvard, smiler 78-åringen.

Invitasjonen lød faktisk på et 20 dagers opphold, men Magne Fjeld mente det fikk holde med ti dager. Han har materiell til sju-åtte forelesninger, så får tiden vise hvor mange det blir.

Og selvsagt benytter han anledningen til å hilse på folk han kjenner i USA når han først er «over there».

LES OGSÅ: Blomstergleden visner aldri

Imponerende CV

Magne Fjeld er født og oppvokst på Brakerøya, og forteller om barndomsminner med stor glede. Men noe har skjedd med Brakerøya, og ikke i positiv retning, etter hans smak.  Før var det et fengslende miljø med alle lag i samfunnet og variert næringsliv.

Etter en yrkeskarriere som har ført ham nærmest verden rundt, blant annet til USA og Nairobi i Kenya, vendte Magne Fjeld tilbake til røttene for to år siden.

Det vil si, han bosatte seg på toppen av Stoppenkollen i Lier, et drøyt steinkast fra grensen til Drammen.

Den spreke pensjonisten har en imponerende CV å legge på bordet. Etter utdannelsen ved NTNU i Trondheim, har Magne Fjeld hatt lederjobber i Statoil, Hydro, Elkem og AccuRay Corp (USA), vært professor ved NTNU og Universitetet i Nairobi, samt leder for  Norges Tekniske Vitenskapsakademi avd. Oslo/Østlandet, bare for å nevne noe.

Litt ukonvensjonell

Å skifte jobb med jevne mellomrom mener han er sunt for de fleste. Selv kjente han på en urolighet når han hadde vært for lenge på et sted. Store selskaper gir imidlertid mulighet til å flytte på seg til mange steder.

– Er du fortsatt en urolig fyr? vil fotograf Sandberg vite.

– Nja ... Jeg er nok litt ukonvensjonell. Bryter ut av skallet, smiler 78-åringen.

Han er veldig opptatt av vitenskap, men har også jobbet mye med forretningsstrategier, og ledet bygging av komplekse produksjonsanlegg. Og utviklet produktkonsepter som omsatte for noen titalls antall milliarder.

– Man må kunne ha flere tanker i hodet samtidig. Vi blir så fort satt i bås, enten som en teoretiker eller en praktiker. Men det plager ikke meg, forsikrer Fjeld.

Gjør det som er artig

Pensjonsalderen er nådd med god margin, men pensjonist?

– Jeg er egentlig ikke pensjonist. Nå driver jeg for meg selv, det har jeg gjort siden 2007. Jeg gjør det jeg synes er artig.

– Og hva synes du er artig?

– Musikk, gå i fjellet, idrett, ta et oppdrag i EU-systemet ... ...

Det er altså ikke bare vitenskap og fag han har stor glede av.

Magne Fjeld har spilt  trombone i orkestre ute og hjemme, han elsker opera og forteller oppglødd om en nylig tur i Hurrungane, et fjellparti sørvest i Jotunheimen. At han ble klissvåt i regnet, pytt, pytt!

LES OGSÅ: Det er forbudt å aldersdiskriminere (meninger)

Vil aldersdiskriminering til livs

Så var det dette med aldersdiskriminering i arbeidslivet, da.

– Mange av oss er en ressurs, som ikke blir utnyttet. Nå blir arbeidssøkere, sier Fjeld og legger til:

– Jeg tenker at det egentlig er trist, både for den enkelte, for dem som trenger kompetansen og for samfunnet.

Magne Fjeld viser til forskning, som  viser at mennesker over 60 år ikke har dårligere kapasitet i yrkeslivet enn yngre

Aldersdiskriminering er forbudt i USA, og et EU-direktiv forbyr det.

Slik diskriminering er forbudt også i Norge, etter arbeidsmiljøloven.

– Eldre må synliggjøres mer

Men skjer det likevel?

Magne Fjeld er ikke i tvil om at det skjer ulovlig aldersdiskriminering i norsk næringsliv.

Han er medlem i Seniorsaken, en landsdekkende organisasjon som har blant annet denne saken på dagsorden. Men han står ikke på barrikadene, har heller engasjert seg i aldersdiskriminering lokalt, gjennom  Lier og Bærum Senior Høyre.

– Det er jo noe som heter «ute av syne – ute av tanke». Da må de eldre synliggjøres mer på alle plan i samfunnet. I dette har selvfølgelig også de eldre selv et ansvar, men de kan ikke ta den jobben alene hvis samfunnet for øvrig stritter imot, sier Magne Fjeld.

Artikkeltags