GULLAUGKLEIVA: - Ja det var på tide. Dette har jeg ventet på skulle skje i mange år, for vi gror jo helt igjen her, sier Walter Wilhelmsen, som er en ivrig bruker av Gullaugkleiva.

Flere ganger i uken gjennom hele året benytter han seg av de fine turmulighetene. I dag har han med seg både kone og barnebarn, som også bruker Gullaugkleiva mye.

- Det blir så lyst og fint nå, og dere som har ansvaret for tømmerdriften er flinke til både og planlegge og rydde opp etter dere, sier Wilhelmsen.

Han får et stort, takknemlig smil tilbake fra skogbruksleder Bjørn Thrane i Viken Skog, som har planlagt driften.

- Ja, vi prøver å holde stien ren, for å si det sånn - bokstavelig talt, sier Thrane.
 

Utfordringer

Tømmerdriften i Gullaugkleiva har vært noe utfordrende, da det måtte graves velteplass for tømmeret og tømmerbilen som henter tømmeret ut av skogen. Det måtte også oppgraderes og sikres gamle broer, slik at de kan tåle akseltrykket i fra tømmerbilene.

Edvard Hansen er lokal skogsentreprenør og kjører lassbærer, mens hans bror, Tom Vidar Hansen, kjører hogstmaskin. De har holdt på med driften i Gullaugkleiva i ca tre uker og er fornøyde, selv om det har bydd på visse utfordringer å jobbe i et bratt terreng, langs en sti med mange turgåere.

- Det har vært litt utfordrende med det bratte terrenget og leirskråninger, men med god planlegging og kommunikasjon med skogbrukslederen og dialog med tømmerkjørerne så har det gått veldig bra, sier Edvard Hansen, som har kjørt fast for Viken Skog i fire år.

Han forteller at turfolket i Gullaugkleiva har vært eksemplariske.

- Noen er selvsagt nysgjerrige og kikker opp på disse store maskinene vi kjører. Da stopper vi ofte opp og tar en prat, og forklarer hva vi holder på med. Nå som mye av skogen er hogget er det lysere her i Gullaugkleiva, og forhåpentligvis vil enda flere turgåere og mosjonister benytte seg av dette vakre området, sier Hansen.
 

Ny skogbrukssjef i Lier

Viken Skog har også samarbeidet tett med skogbrukssjefen i Lier, Johan Holst. Holst slutter nå etter to år i stillingen, og har nylig ansatt en ny skogbrukssjef, som overtar etter ham i august.

- Vi hadde over tjue søkere til stillingen som skogbrukssjef i Lier. Noen av dem hadde både lang fartstid og god erfaring, men dette handler mye om personlighet og hva du som skogbrukssjef kan tilby skogeier. Vårt valg endte på en ung nyutdannet kandidat, sier Johan Holst.

Terje Olav Ryd (25) fra Bamble i Telemark blir en av landets yngste skogbrukssjefer. Han er nyutdannet fra UMNB på Ås, med master i skogfag. Han får ansvaret i et stort distrikt, som skogbrukssjef med kommunene Lier, Røyken, Drammen og Hurum, som til sammen har ca 500.000 dekar produktiv skog.

Terje Olav Ryd er ydmyk i forhold til  jobben han har fått, men full av pågangsmot og iver etter å komme i gang i jobben.

- Det er godt å få tillit allerede som nyutdannet, og jeg føler jeg har mye å gi. Jeg er veldig opptatt av skogkultur og spesielt ungskogpleie - det å skjøtte skogen. Du må være aktiv i tankegangen som skogeier, både for det økonomiske, klimaet og miljøet, sier Ryd, og utdyper:

- Det går mye på timing, ungskogpleie må gjøres i rett tid, hvis ikke taper skogeier penger. Skog er ferskvare. Jeg vil også fokusere på skogfondsordningen og hvor gunstig den er å bruke, og i tillegg bruk av rentemidler på noe fornuftig slik at det medfører ringvirkninger, sier den nyansatte skogbrukssjefen.
 

Må hogge mer

Skogbruksleder Bjørn Thrane i Viken Skog nikker enig.

- Jeg ser frem til å samarbeide med Terje Olav Ryd, og liker tilnærmingen han har til et aktivt og godt skogbruk. Samarbeidet med Johan Holst de to årene han har vært skogbrukssjef, har vært meget godt. Johan er en person som får ting gjort, og vi må drive et aktivt skogbruk her, for Lier gror snart igjen, sier Thrane.

Johan Holst, som er utdannet forstkandidat fra Canada, er enig med Thrane.

- Ja, vi må avvirke langt mer enn vi gjør i dag. I distriktet er det nå tre-fire tømmeraktører, og det er viktig at tømmerkjøperne samarbeider innad, sier Holst.