– Det er på bristepunktet

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Vestviken 110 mener det er et tidsspørsmål før flomsituasjonen i Lier blir verre.

DEL

LIER: Prognosene i skrivende stund er alt annet enn lyse. Ifølge Meteorologisk institutt kan det komme opp mot 80 millimeter nedbør over det neste døgnet.

Denne saken ble skrevet i forbindelse med flomsituasjonen i lier i begynnelsen av september.

Tidsspørsmål

I Lier ble det målt 87 millimeter regn natt til onsdag, og det kan komme mer selv om været har roet seg utover onsdag ettermiddag.

– Det er på bristepunktet med tanke på prognosene som foreligger. Det har vært lite i Lier i dag sammenliknet med andre steder, men det er «no time» før det fylles opp igjen. Bakken er mettet og det er et tidsspørsmål før det blir mye verre, sier Glenn Espen Kustner, vaktleder i Vestviken 110, til Lierposten.

Viva IKS kunne melde i 15.00 tiden at Lierelva nå har gått over sine bredder på flere steder.

Totalt sitter seks mann parate hos Vestviken-sentralen, men det er det lokale brannvesenet i Sylling som styrer mannskapet her i Lier. Ifølge brannstasjonens nettsider består den lokale beredskapen av 14 mann, samt utrykningsleder på vakt. Mannskapene kalles inn via personsøker når alarmen går.

– Vi har bare sett toppen av isfjellet i dag. Men i Lier har vi hatt lite saker vi å prioritere utrykning på, understreker vaktlederen.

LES OGSÅ: Oversvømmelser i hele Lier

Dette er brannvesenets råd

Vaktleder Kustner råder folk til å være føre var med tanke på prognosene som foreligger, og ta sine forholdsregler før det eventuelt skulle flomme over enda mer.

– Vi oppfordrer folk til å være løsningsorienterte. Det viktigste er å lede vann vekk fra grunnmuren, er brannvesenets store oppfordring.

Video: Drammens Tidende

Dette kan gjøres ved å fjerne eventuelle steiner, kvister eller andre hindringer, slik at vannet ledes vekk og videre. Ved eneboliger på flat grunn oppfordrer Kustner å lede takvannet vekk fra grunnmuren så godt det lar seg gjøre.

– Ha også åpne sluk og fjern klær og andre ting som kan renne mot sluket og tette dette igjen, sier han videre.

– Skru av sikringen

Det er først og fremst kjellere og nedre etasjer som er utsatte for vannskader om det blir flom. Det er spesielt disse stedene i huset at folk må være på vakt, og gjerne føre var.

– Det er bra å være føre var ved å fjerne ting opp til en halv meters høyde. Det er heller ikke dumt å flytte for eksempel fryseren dersom den står flomutsatt. Det kan også være lurt på forhånd å skru av sikringen i kjelleren/etasjen, dersom faren er stor for at det kommer inn vann der, sier Glenn Espen Kustner til Lierposten.

Artikkeltags