Gå til sidens hovedinnhold

– Få en venn for livet

Artikkelen er over 4 år gammel

Lier Røde Kors trenger 70 nye flyktningguider, og lokker med en utvidet horisont og et nytt - muligens livsvarig - vennskap.

LIER: – Det å bli flyktningguide kan faktisk gi deg en ny venn for livet, det har vi sett flere eksempler på. Det er selvsagt ikke alle som blir bestevenn med den de er guide for, men de aller fleste av dem som er flyktningguider for oss per i dag, melder tilbake til oss at de synes det er veldig givende, sier Kari Jerving.

Hun er leder for Lier Røde Kors sitt arbeid med flyktningguider, og siden i fjor har hun også fått med seg Lise Hatledal som assistent.

– Per i dag har vi 20 flyktningguider, men behovet er kjempestort. Vi trenger 70 nye guider, og vi skulle helst hatt dem i går, sier Hatledal.

Lærer raskere norsk

Via Lier voksenopplæring får de kontakt med flyktningene som går på skole der.

Les også

Stoppen SK kåret til fylkets fair play-klubb

– Det vi ser, er at de som har en flyktningguide lærer seg språket og får en større forståelse for kulturen og hvordan samfunnet fungerer, enn de som ikke har en guide. Derfor er dette en utrolig viktig del av integreringsarbeidet, sier Jerving, som understreker at flyktningguiden ikke skal fungere som norsklærer.

Les også

Ønsker mer frivillig innsats

– De må kunne snakke norsk til en viss grad før de får tildelt en guide, sånn at man kan kommunisere seg imellom uten at det oppstår altfor mange misforståelser, sier Hatledal.

Bestemmer selv

For å bli flyktningguide må man ha fylt 18 år, og alle som melder seg til tjeneste får et gratis kurs i regi av Røde Kors.

– Det første vi gjør er å gjennomføre et intervju, for å se hvilke flyktninger og hvilke guider som kan passe sammen, og etter at kursingen er gjennomført setter vi sammen guidene og flyktningene. Etter det er det opp til dem å avtale når, hvor og hvor ofte de skal møtes, og hva de har lyst til å gjøre. Mange møtes en gang i uka, og da kan man enten bare gå en tur, lage- og spise middag sammen, ta med barna på en sykkel- eller skitur, alt etter hva man har lyst til. Noen har fått bli med guidene sine på hyttetur og er blitt som en utvidet del av familien. Som guide får man også en unik mulighet til å bli bedre kjent med en annen kultur, og mange synes det er moro å lære å lage eksotiske matretter, smiler Jerving.

Som legger til at de er blitt veldig strenge med flyktningene når det gjelder å overholde avtalene de har med guidene.

– Det står folk i kø for å få guider, så dersom noen unnlater å møte opp til et avtalt treff med sin guide tre ganger, mister de faktisk guiden sin, som da heller blir koblet sammen med en annen flyktning.

Les også

Gjorde stas på de frivillige

Mange er ensomme

De understreker at de flyktningene som får guider, er personer som har fått oppholdstillatelse og er blitt bosatt i Lier.

– Dette er ikke mennesker som plutselig kan bli tvangsreturnerte. Dette er folk som har fått opphold, og som skal bli boende her. Derfor er det så uhyre viktig at de kan få hjelp til å bli kjent med Lier-samfunnet og liungene, slik at de kan bli en del av samfunnet på en så rask og god måte som overhodet mulig. Og det kan man hjelpe til med på en kjempeflott måte som flyktningguide. Mange av flyktningene – særlig de som kommer hit alene – er ofte veldig ensomme. De savner familiene sine, vennene sine og landet de reiste fra. For dem er det ekstra viktig å ha noen som kan hjelpe dem å bygge et nettverk, sier Jerving.

Åpent møte i Lierbyen

Av dem som har meldt seg som flyktningguider til nå, er de aller fleste kvinner.

– Vi er takknemlige for alle som melder seg, men vi skulle gjerne fått flere menn på banen, sier de to engasjerte damene.

Onsdag 29. mars inviterer Lier Røde Kors til et åpent møte om flyktningguide-ordningen, på Lierbyen seniorsenter.

– Det er bare å melde sin interesse før møtet også, enten ved å kontakte oss direkte, eller ved å gå inn på Røde Kors sine nettsider og klikke på «Bli frivillig». Men dersom man gjerne vil vite litt mer før man tar kontakt, er det bare å troppe opp på det åpne møtet denne kvelden. Vi har også fått med oss representanter fra Lier kommune og fra Røde Kors både lokalt og på fylkesplan, slik at vi skal kunne gi så god informasjon om arbeidet som mulig, sier Jerving.

Populær kafé

I tillegg til å jobbe for å få flere til å bli flyktningguider, arrangerer også Røde Kors åpen kafé på Lierbyen seniorsenter hver siste lørdag i måneden.

Kafeen drives vekselvis av Lier Røde Kors og Lier sanitetsforening, og der kan man stikke innom og få gratis kaffe, te og vafler – og selvsagt en hyggelig prat.

Kommentarer til denne saken