Denne dama liker ikke strøbilen

PÅ SPARK: Ambjørg Andersen (85) får skolebarna med seg når hun lufter sparken.

PÅ SPARK: Ambjørg Andersen (85) får skolebarna med seg når hun lufter sparken. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Når Ambjørg lufter sparken blir hun dagens hit blant skolebarna i nærmiljøet. De fleste av dem har aldri sett en sparkstøtting.

DEL

(Drammens Tidende) LIER: – Når jeg kommer med sparken skjønner ikke skolebarna hva jeg har med meg, smiler 85-åringen.

– Jeg forklarer dem hvordan en spark skal brukes, og da blir de ivrige. Når jeg forklarer dem at flere sparker kan settes sammen til et tog, og at det er mulig å få skikkelig fart i bakkene følger de nøye med. Det engasjerer.

I gårsdagens fine vintervær valfartet folk til brukbare skiløyper og preparerte skøytebaner for å få en smak av ekte vinter. Ambjørg Andersen fant vinter-nostalgien rett utenfor døra.

LES OGSÅ: Sesongprognose: – Kaldere i sør, mildere i nord

Vokste opp med spark

Hun har brukt sparstøtting siden hun vokste opp på Egge i Lier. Den gangen var det røffere vintere, lite biltrafikk og perfekte forhold for et fremkomstmiddel på meier.

Nå er hun nærmest alene om å ta med seg sparken på tur.

Søndag var det bra forhold for spark på gangveier og fortau ved Høvik skole i Lier. Da kunne 85-åringen kose seg, som eneste på meier blant alle på tur. Der andre kunne hisse seg opp over glatt under skoene, roste Ambjørg perfekte forhold.

– Jeg håper at strøbilen holder seg unna. Du vet, jeg kan støtte meg litt på sparken også, som en gåstol. Jeg koser meg med sparken, sier Ambjørg.

Hun må bare registrere at nå blir mye av spark-vinteren ødelagt av mildvær og sand i gater og på fortau.

LES OGSÅ: Pionerprosjekt på Konnerud kan bli oppskrift for hele Norge

Historien

Ifølge Wikpedia kommer den første kjente beskrivelsen av sparken fra byen Piteå i Sverige i 1872. Der heter det seg også at norske tropper brukte spark til å forflytte seg på mjøsisen under en trefning på Minnesund i april 1940.

På Geilo, der forholdene er langt bedre enn i lavlandet på Østlandet, arrangeres det spark-VM i januar 2018.

Andre saker på dt.no:

Artikkeltags