Den tidligere olympiamesteren Sten Stensen humrer godt.
– Det er mange måter å seile gjennom Europa på. Dette er nok den lengste, slår han ettertenksomt fast.
Poenget er at vi ønsker å få med oss Europa mellom Østersjøen og Svartehavet, og det tar tid. Hvis målet var å gjøre dette på kort tid, så hadde vi tatt fly.
Sten Stensen
– Vi er glad i båtlivet begge to, og har lenge hatt et ønske om å ta en lengre båttur. Men med full jobb begrenser det seg noe. Nå er vi imidlertid pensjonister, og da har vi mulighet, forteller Stensen til Lierposten.
1. juli ble de pensjonister. 9. juli kastet de loss fra Holmsbu.
Sammen med barn og barnebarn, som var med på sjarmøretappen ut av Norge, gikk ferden videre til svenskekysten og Göteborg, over til Læsø og til København.
Videre til Bornholm, og over Østersjøen til Świnoujście og Stettin i Polen der kanaleventyret startet for alvor.
Elvelangs i Europa
Grovt skissert skal reisen gå på kanaler fra Østersjøen, gjennom Europa til Svartehavet, der de planlegger å seile inn i den rumenske havnebyen Constanta en gang i løpet av høsten 2016.
Etter vinterlagringen bærer det videre ut gjennom Bosporrostredet og via Marmarahavet og Egeerhavet, før Middelhavet skal føre de to til den franske byen Marseille.
Tre års planlegging
– Derfra planlegger vi å gå på kanaler opp Moseldalen og inn i Rhinen der eventyret startet. Da er ringen slutten. Da har vi seilt 4300 kilometer på elver i kanaler ut i Europa, og med en retur på 1700 kilometer, sier Stensen.
Og med perioder hjemme i Norge skal hele eventyret totalt sett ta cirka fem år:
– Poenget er at vi ønsker å få med oss Europa mellom Østersjøen og Svartehavet, og det tar tid. Hvis målet var å gjøre dette på kort tid, så hadde vi tatt fly, humrer Stensen.
Når dette leses har ekteparet gått fra Berlin via Potsdam, Brandenburg, Wolfsburg og Hannover.
Vi ligger gjerne et par dager på samme sted for å få med oss den lokale kulturen. Ellers seiler vi rundt 12 timer hver dag.
Sten Stensen
– Det første vi gjorde var å sjekke mest mulig på nett, kjøpe elektroniske kart og nærmest saumfare hele vannsystemet i Europa. Det er ikke én hovedkanal gjennom Europa, det er mange tusen å velge mellom. Det meste av planleggingen gikk med på å velge ut hvilke kanaler vi skulle gå, sier han.
Opplevelsene har stått i kø
Det er tre år siden de startet arbeidet. Det var da de fant kjæledeggen MS Verona, en lekker treseiler på 35 fot bygget i 1978 av det anerkjente verftet Hansen og Arntsen i Langesund.
– Vi brukte god tid på å finne en båt vi hadde god magefølelse for, og da vi fant denne var det ikke tvil. Dette er et møbel av en båt. Den vekker virkelig oppsikt, sier Sten Stensen.
Bare i løpet av de første ukene har opplevelsene stått i kø.
– Vi seilte blant annet gjennom et fantastisk våtmarksområde i Polen, der vi blant annet så to ørner, sier Stensen.
Og for å komme seg fra kanal til kanal har de opplevd å bli løftet opp 36 meter i Europas nest største vannheis.
– Vi ligger gjerne et par dager på samme sted for å få med oss den lokale kulturen. Ellers seiler vi rundt 12 timer hver dag, forteller Sten Stensen.