CHICAGO-LOS ANGELES: 53-åringen kjørte fra Chicago til  Los Angeles. På veien krysset han og kjæresten Nina ni stater og tre tidssoner. Turen tok 18 dager. I passasjersetet satt Nina Usterud (54).

Kai begynte å kjøre sykkel i en alder av  19. Etter noen år ble det familieliv. Sykkelen måtte vike. Nilsen har ikke eid egen sykkel på 25 år.  Nå var muligheten her.

-Barna mine og Ninas barn har flytta ut. Før turen leide vi Harley Davidson og kjørte 80 mil. Jeg er en Kawasaki-entusiast, men på Route66 er det Harley som gjelder, smiler Kai.

Knyttet USA sammen.

I John Steinbecks roman «Vredens druer» blir veien kalt Moderveien. Route 66 sto klar i 1926. I 1985 ble den erstattet av større interstates-veier. I dag er Route 66 en vakker turistløype med naturopplevelser og nostalgi. Tranby-paret reiste med route66usa.info, den eneste norske turoperatøren godkjent av Harley Davidson. Guide Helge Njå har kjørt Route66 har verdensrekord i antall turer på distansen. Hele 60 ganger har Njå fullført den legendariske strekningen.

Gjennom daglige kjøre-etapper på fire til seks fikk reisefølget en rekke opplevelser på den nostalgiske veien som også er udødeliggjort i litteratur, film, tv og musikk.

Det var besøk  på «Walk of Fame» i Hollywood, Universal Studios, Route 66s endepunkt på Santa Monica Beach, det ble avstikker til Las Vegas, videre til Hoover Dam, den tidligere gullgraverbyen Oatman, og Stagecoach Motel 66 i Seligman, Arizona, hos den energiske uflytta Eidsvoll-kvinnen Anne Lise Finnbråten.

Grand Canyon gjør sterkt inntrykk på alle besøkende, likeså de forsteinede trærne i Petrified Forest. Et besøk hos en indianerfamilie i Zuni satte de pris på. Indianerbyen Acoma, Nord-Amerikas eldste by, skapte også minner.

-Det er veldig ålreit å kjøre sykkel i USA. Høflige medtrafikanter, konstaterer Kai Nilsen.

- Vi hadde tenkt på en slik tur i flere år. En arbeidskollega av meg kjørte ruta for to år siden. Vi valgte også å starte i Chicago. Landskapene ble stadig mer spennende. Vi hadde store forventninger etter å ha lest mye og høtry andre fortelle. Turen svarte til forventningene og vel så det.  

Turen startet med kjøring til Harley Davidson-museet i Millwaukee. Deretter ventet formasjonskjøring på Route66.

- Sterkest inntrykk var helikopterturen i Grand Canyon. Det var også fascinerende å se kontrastene, den gamle Route66-traseen med dinere og klassiske hotell.

Ekteparet hadde til sammen kun en time regn i løpet av turen.

Filmblikk

Få kan unngå å bite seg merke i den tilbakelente atmosfæren i Madrid, kunsterbyen hvor  filmen «The Wild Hogs» ble spilt inn. Rancheier Curt Kelling demonstrerte innfanging av kveg ute på lansbygda i Cuervo utenfor Santa Rosa. Adrian, New Mexico, markerer halvveis tur i antall kilometer.

De fleste stusser over Texas-millionæren Stanley Marsh IIIs Cadillac-park  midt ute på et jorde, og ble mette så det holdt på Big Texan Steak Ranch i New Mexico. De holdt seg klokelig unna forsøket på å spise 2,2 kg biff på under timen.

Meramec Caverns i Missouri, hvor Jesse James gjemte seg unna etter både bank – og  togrøverier, ble med sine 16 grader en fin avkjøling fra de nærmere 40 røde som preget den kjøredagen. The Gateway Arch i Saint Louis ble passert, likeså Mississippi. Deretter ble det to dager i storbyen Chicago.

I de beige ørkenlanskapene i Nevada smelter sola nesten både krom og gummi. Støvet blander seg med svette og solkrem. Fra bakerovnen i Nevada fortsetter Route 66 opp i furuskogen i 2000 meter høyde på Colorado-platået i Arizona. Ozonlaget er også nokså tynt. Missouri og Illinois er som levende museum. Både landskapet og menneskene skifter.

Kai Nilsen bet seg også merke i klasseskillene i det amerikanske samfunnet, spesielt tydelig var det i statene i Arizona og New Mexico med slitte husvogner og hele byer i forfall.

-Las Vegas var en opplevelse i seg selv. Det er en by jeg ønsker å reise tilbake til, konstarerer Kai. Han forteller om 47 varmegrader i Hooverdammen, men mye væske og salttabletter gjorde bestrebelsene overkommelige.

-Inntrykkene har ikke satt seg ennå. Skal man gjøre Route66, er guidet tur å anbefale. Det er nært umulig å få med alt på egen hånd, GPS kan lure deg.

-Hva blir neste?

-Vi vurderer å kjøre Vestkysten av USA.  Å kjøre motorsykkel i USA kan virkelig anbefales.