Frykt for enda en nyttårsfeiring med øyeskader

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Under fjorårets nyttårsfeiring fikk 18 personer øyeskader av fyrverkeri. Bruk beskyttelsesbriller og hold deg edru, er blant rådene til nordmenn som skal innvie 2017 med fargesprakende sprengstoff.

DEL

(Drammens Tidende) OBS: Sterke bilder nederst i saken

– Vi jobber for at det skal bli null skader under nyttårsfeiringen, som jo skal være en hyggelig affære. Men det er fare for at det blir skader i år også. Vi håper folk bruker beskyttelsesbriller, er edru og holder barna unna der man skyter opp fyrverkeri, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Under fjorårets nyttårsfeiring fikk 18 personer øyeskader som følge av fyrverkeri, ifølge DSB. Antall personer som får fyrverkerirelaterte øyeskader i forbindelse med nyttårsfeiringen, har ligget på mellom 15 og 18 de siste fem årene.

Hender og fingre

I tillegg til øyeskader fikk folk i fjor også andre skader i ansiktet, skader på hender og fingre samt hørselsskader. Totalt 47 fyrverkerirelaterte personskader ble registrert i forbindelse med fjorårets nyttårsfeiring. Ti av de skadde var under 18 år.

– Man må ha oversikt over omgivelsene sine, og det er derfor det er så viktig at den som håndterer oppskytningen, er edru, sier Pedersen.

Ikke tenn igjen

Avdelingsdirektøren understreker også at man aldri må prøve å tenne lunten to ganger: – Hvis det er et fyrverkeribatteri som ikke fungerer, ikke gå bort og prøv en gang til. At folk gjør det, er en årsak til at det skjer uhell, sier Pedersen.

Istedenfor å prøve å tenne igjen, skal man vente 30 minutter, dynke batteriet med vann og levere fyrverkeriet tilbake til forhandler, lyder rådet fra DSB. Og før man i det hele tatt tenner lunten, må man sørge for at batteriet står trygt og støtt.

– Folk må være forsiktige, slik at det blir et hyggelig nyttår, fremholder Pedersen.

Forbud

Selv om man tar forholdsregler, er det imidlertid ikke lov å skyte opp fyrverkeri hvor man vil. Brannvesenet minner også om at det kun er lov til å sende opp fyrverkeri mellom klokken 18 og 02 på nyttårsaften.

– Fyrverkeri skal ikke ha brannbart nedfall, men vi vil minne folk om å vise aktsomhet og at det ikke er lov til å sende opp fyrverkeri i brannfarlige omgivelser, sier Irene Horgen, overingeniør i Drammensregionens brannvesen IKS.

Fyrverkerireglene

For å bedre sikkerheten har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) utarbeidet Fyrverkerireglene:

 1. PLANLEGG FYRVERKERIOPPSKYTINGEN I GOD TID
  Finn et egnet sted og rigg til for avfyring. Fyrverkeriet skal oppbevares utilgjengelig for barn og uvedkommende.
   
 2. LES BRUKSANVISNINGEN NØYE FØR BRUK
  Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. Det er 18 års aldergrense for bruk av de fleste typer fyrverkeri. Barn som bruker stjerneskudd skal alltid passes godt på av en voksen.
   
 3. KONTROLLER AT FYRVERKERIET IKKE ER SKADET
  Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.
   
 4. SØRG FOR AT FYRVERKERIET IKKE KAN VELTE
  Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp.
   
 5. BRUK TENNSTAV
  Ikke bruk lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Lunta er kort og en flamme kan sette fyr på bakkebatteriet direkte. Bruk heller en tennstav, den får du vanligvis kjøpt der du kjøper fyrverkeri
   
 6. BRUK BESKYTTELSESBRILLER
  For å redusere øyeskader bør du bruke beskyttelsesbriller. Det får du tak i der du kjøper fyrverkeri.
   
 7. BØY DEG ALDRI OVER FYRVERKERI SOM ER TENT PÅ
  Inne i fyrverkeriet er det ofte en hurtiglunte som brenner svært raskt. Derfor kan fyrverkeri avfyres brått og uventet. Når du har tent lunta, bør du raskt snu ansiktet vekk og komme deg på trygg avstand.
   
 8. IKKE TENN FYRVERKERIET PÅ NYTT DERSOM DET IKKE TENNER VED FØRSTE FORSØK
  Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som ulmer. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri, så rydd opp etter deg.
   
 9. HOLD GOD AVSTAND FRA OPPSKYTINGEN
  Fyrverkeri inneholder eksplosiver som kan gi alvorlige skader
   
 10. ALKOHOL OG FYRVERKERI HØRER IKKE SAMMEN
  Med alkohol i blodet reagerer du saktere. Du får også dårligere vurderingsevne.

Artikkeltags