– Hæææ er det grillforbud?

17-åringene Andrew Noord (f.v.), Fahrad Arfan, Christoffer Huse og Roni Laja fyrte opp grillen på Landsfalltjern i god tro.

17-åringene Andrew Noord (f.v.), Fahrad Arfan, Christoffer Huse og Roni Laja fyrte opp grillen på Landsfalltjern i god tro. Foto:

Lukten av nygrillede pølser slår imot deg når du stiger ut av bilen på Landfalltjern. At det er totalforbud mot grilling nå, har svært få fått med seg.

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMEN: Brannfaren er nå så stor at det er totalforbud mot å grille i naturen. Dét er det tydeligvis mange som ikke har fått med seg.

Mens gradestokken klatret raskt oppover mot 30 grader, strømmet helgeklare drammensere til populære badeplasser – blant annet Landfalltjern.

Like fort som barna spratt ut i vannet, poppet engangsgrillene fram fra vesker og sekker.

– Hæææ, er det ikke lov å grille med engangsgrill en gang? spør Andrew Noord (17) mens han snur pølsene på grillen.

Han visste at det var et generelt forbud mot åpen ild i sommerhalvåret, men ikke at det inkluderte engangsgrill.

Men da guttene hørte hvor stor skogbrannfaren er nå, synes de forbudet er forståelig.

LES OGSÅ: Totalforbud mot grilling og bålbrenning

Få vet om forbudet

Litt nærmere vannet sitter brødrene Anders (9) og broren Marcus (11) Vangen-Binder og kikker på ungdommene som griller.

– Jeg så på nyhetene med mamma at det ikke er lov å grille nå, fordi det er så varmt og ikke har regnet på lenge, sier Anders som syns det er merkelig at så mange griller likevel.

Nederst ved vannet har en hel familie benket seg ned på et langbord og koser seg med god mat i det nydelige sommerværet.

Anders (9) og broren Marcus (11) Vangen-Binder hadde hørt om grill- og bålforbudet og ble forundret over alle som grillet.

Anders (9) og broren Marcus (11) Vangen-Binder hadde hørt om grill- og bålforbudet og ble forundret over alle som grillet. Foto:

Ronny Bank hadde googlet og sjekket om det var lov å grille nå, før de satte kursen mot Landfalltjern, men han fant ikke informasjon.

– Dersom vi hadde visst det, hadde vi aldri fyrt opp den bærbare turgrillen. Jeg skulle ønske det var satt opp plakater eller informert litt bedre om det, sier Bank.

LES OGSÅ: Meget stor skogbrannfare

– Folk må ta ansvar!

Vaktsjef Hans Martin Paulsen i Drammensregionens brannvesen sier at brannindeksen vi har nå er det høyeste vi får.

– Folk er nødt til å ta ansvar og ikke grille, verken med bål eller griller i skog og mark nå. Vi har hatt flere tilfeller av tilløp til skogbranner i området de siste dagene, så folk må være bevisst, sier Paulsen.

Brannvesenet har informert på sine sider, kommunen på sine sider og informasjonen om forbudet har vært ute i nyhetskanaler i flere dager, Paulsen er derfor litt overrasket over at folk ikke har fått det med seg.

LES OGSÅ: Anita våknet av brannmenn på døra – utenfor var det full fyr

Sprenger skogbrannfare-skalaen

På grunn av lite nedbør er nå skogbrannindeksen blodrød i hele Buskerud.

Meget stor skogbrannfare har verdien 70 på indeksen, men de nåværende nivåene flere steder i landet sprenger skalaen for skogbrannfare.

Dette er også årsaken til at det denne uken ble lagt ned totalforbud mot bålbrenning på store deler av Østlandet.

– Det er rene kruttet som er i skogen nå. Det er knusktørt og vind, sier leder Odd Ellingsen for forebyggende avdeling i Drammensregionens brannvesen.

Totalt bålforbud

Skogbrannfaren er meget høy og Drammensregionens brannvesen har derfor besluttet å legge ned forbud mot all type bålbrenning i skog og mark.

Et totalforbud betyr at du ikke har lov til å grille eller tenne bål verken i skog, mark eller på stranda.

Du kan heller ikke bruke bålplassene i marka når det er totalforbud.

Grilling i egen hage er tillatt, så lenge du passer godt på.

Bråtebrenning er ikke lov når det er totalt forbud.

Vi ber publikum respektere det totale bålforbudet.

Du kan følge skogbrannfaren på yr.no Les mer om regler for bålbrenning.

Full beredskap

– Når det er så tørt som det er nå er vi i full beredskap, det inkluderer også skogbrannhelikopteret. Dersom grilling fører til skogbrann, er det de som griller sitt ansvar og de kan bli bøtelagt, sier Paulsen.

Et totalforbud mot bålbrenning betyr at det ikke er lov å grille eller tenne bål i skogen eller på stranden. Når det er totalforbud er det heller ikke lov å bruke bålplassene i marka.

Grilling i egen hage er som regel tillatt, så lenge du passer godt på.

Bråtebrenning er heller ikke tillatt nå.

– Bryter du dette forbudet oppnår du å bli anmeldt, fordi det er så uforsvarlig å tenne bål nå. Skadepotensialet dersom det bryter ut skogbrann kan blir store nå, sier Ellingsen.

Artikkeltags