(Bygdeposten)

– Vær oppmerksom og ikke la førjulsstresset gjøre deg til en dårlig sjåfør, anbefaler bransjeekspert Torleiv Dalen Haukenes i Dekkmann.

Stress

22. desember er bil-Norges uoffisielle bulkedag, ifølge statistikk fra FNO. Høye skuldre, mye trafikk og krevende kjøreforhold får skylden.

– Ikke bli en del av denne statistikken i år. Julen gjør et kraftig nok innhogg i privatøkonomien din uten at du i tillegg må betale en dyr verkstedregning, sier Torleiv Dalen Haukenes, produktsjef i Dekkmann.

På nasjonalt nivå involverte om lag 20 prosent av de innmeldte skadene den 22. desember 2014 bare ett kjøretøy. 17 prosent ble påkjørt bakfra og 14 prosent av ulykkene involverte en parkert bil. 12 prosent av ulykkene skjedde i et kryss.

Glatte desemberveier

Haukenes råder folk til å stresse ned før de setter seg bak rattet i førjulsrushet, uansett hvor mye det haster med å handle de siste julegavene. I tillegg er det viktig å ta hensyn til føret, som gjerne er krevende og uforutsigbart i slutten av desember.

– Sørg for at ruter og speil er rene og duggfrie, ikke fyll opp bilen slik at sikten din blir blokkert, husk at en fullastet bil oppfører seg annerledes på veien, ikke bruk mobiltelefonen i trafikken, ikke stol blindt på en ryggesensor som kan være dekket av is og salt. Og fremfor alt: Ikke stol på at andre bilister følger disse rådene, ramser Haukenes opp.

Sjekk dekkene før jul

Han anbefaler alle å sjekke mønsterdybden i dekkene før de legger ut i juletrafikken, særlig dersom man skal ut på langtur. Minimumskravet er 3 mm, men Haukenes anbefaler minst 4 mm mønsterdybde. En gratis sikkerhetssjekk av dekkene får du utført hos de aller fleste gummiverksteder. Havner du i ulykke med blankslitte dekk risikerer du å få avkortet forsikringsutbetaling.

– Når vi vet hvor mange trafikkulykker som skjer der dårlige dekk er medvirkende årsak, håper vi at det blir et nyttårsforsett hos så mange som mulig å kjøre på gode, riktige dekk hele året. Kanskje nye vinterdekk kan være en passende julegave til mannen som ellers har alt, sier Haukenes