(Eikerbladet)

Nå har nemlig Statens vegvesen lansert tjenesten Sjekk førerkort som er tilgjengelig på deres nettsider.

Å låne noens bil, tilhenger eller andre kjøretøy er langt ifra uvanlig. Men før du tar sjansen å låne bort, bør du forsikre deg om han eller hun faktisk har lov til å sette seg bak rattet.

LES OGSÅ: Ny tjeneste betaler boten hvis du blir tatt i kontroll

Krever innlogging

– Her kan den som låner ut bilen sin enkelt sjekke om den som skal låne bilen har gyldig førerkort. Tjenesten er tilgjengelig for alle, men den krever innlogging via ID-porten, sier Bujar Llukaj ved førerkortkontoret i Statens vegvesen i en pressemelding tirsdag.

Etter at du har logget deg inn her kan du få opplysninger som gyldige førerkortklasser, begrensning til automatgir og rettighetskoder. Får du ikke treff på søket ditt, ja, da er kanskje ikke personen den lureste å låne til.

Det kan nemlig bety at personen har fått sitt førerkort beslaglagt eller inndratt, at førerkortklassen er utløpt, eller simpelthen at vedkommende ikke har lappen, blant annet.

For å sjekke hvilke føreretter en person har, trenger man navn og fødselsnummer.

LES OGSÅ: Hokksund-bedrift terroriseres av plagsom serietyv. Knuser vinduer, romsterer og forsvinner

Ingen sensitive opplysninger

Det er kun hvilke føreretter en person har som blir opplyst. Informasjon som eventuelle beslag eller begrensninger på grunn av helsemessige årsaker er taushetsbelagt.

– For privatpersoner er det en begrensning på ti søk i døgnet. For virksomheter som logger inn via Altinn, slik som for eksempel bilutleiefirmaer eller bilforhandlere, er det lagt en begrensning på 2.000 søk per døgn, sier Llukaj.

Alle oppslag blir synlig i Din side for den personen som søkes opp. Ved førstegangs søk får den det søkes på en SMS om søket og hvordan de kan sjekke søkehistorikk.

LES OGSÅ: Garasjebrann i Mjøndalen