– Siktelsen mot Zaman er absurd

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Stortingets visepresident og advokat Abid Q. Raja (V) mener siktelsen mot TV 2-journalist Kadafi Zaman er absurd. Han er kritisk til rettssystemet i Pakistan.

DEL

(Drammens Tidende) LIER: Venstre-politikeren praktiserte som advokat før han ble valgt inn på Stortinget. Han har ført flere saker i Pakistan, deriblant fire drapssaker, skriver Aftenposten.

– Systemet er ikke alltid rettferdig, for å si det mildt. Mens det i Norge er uhørt med politisk innblanding i rettssystemet, er situasjonen annerledes i Pakistan hvor politisk instruksjon forekommer, sier Raja til avisen.

Engasjert

Raja har engasjert seg i Zamans sak blant annet på Twitter etter at Kadafi Zaman ble pågrepet av pakistansk politi og anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn og for ordensforstyrrelse. Ifølge Aftenposten ble Zaman arrestert sammen med 38 andre personer i forbindelse med en demonstrasjon. Zaman blir mandag framstilt for forlenget fengsling i sju dager.

– Zaman har både tvitret og filmet demonstrasjonene. At han skal ha hatt et drapsforsøk mot en politimann er absurd, sier Raja.

Viktig med press

– Politiet tar tak i dem de får tak i. I virvaret av en demonstrasjon er det ikke lett å se hvem som er journalist og ikke. Spesielt da Zaman ligner på alle andre i landet. Som advokat erfarte jeg at det var veldig viktig å holde press på saken i både mediene og gjennom politiske kanaler. Man kan ikke bare overlate dette til ambassaden, sier Raja.

– Dette handler ikke bare om Zaman, men om alle utenlandske journalister som rapporterer. Alle er i trøbbel. Dette var den første hendelsen, flere kan måtte lide også, sier den norsk-pakistanske juristen Arshad Butt til avisen.

Video viser politivold

TV 2 sier Kadafi Zaman ble slått av politiet under arrestasjon i Pakistan. TV-kanalen har fått tilgang til en video som viser arrestasjonen av Zaman og flere andre. Nyhetsredaktør Karianne Solbrække sier at Zaman ble brutalt slått av politiet som gikk løs på bilen han satt i.

Videoen viser at frontruten og sidevinduet i bilen er smadret og at en person stikker en stokk inn i bilen. Politiet mener Zaman deltok i en politisk demonstrasjon, mens TV 2 sier han dekket hendelsen som journalist.

Zaman sitter fortsatt i varetekt på en politistasjon i Gurjat. TV 2 har tett kontakt med Zamans familie og norske myndigheter. Solbrække sier det er tydelig at Zaman var på jobb for TV 2 da han ble tatt.

Saken skal opp i et rettsmøte mandag, og TV 2 håper at den blir avklart og avsluttet så snart som mulig.

– Kadafi seier han er optimistisk med tanke på morgendagen. Han var trolig en del av en massepågripelse, og vi må bare håpe at retten ser alvoret i dette, sier Solbrække.

Ifølge Aftenposten ble Zaman arrestert sammen med 38 andre personer. Han skal være anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn og for ordensforstyrrelse.

Artikkeltags