(Drammens Tidende)

LIER/SVERIGE: Blandingshunden Turbo fikk fra første stund et tungt møte med livet.

Som ettåring ble han hentet ut av sitt opprinnelige hjem etter å ha levd i innestengt i et hus sammen med 14 andre hunder.

– Det var masse rot og avføring overalt. Et forferdelig hjem, sier liungen Unn Gravdal som tok hånd om den firebente. Sammen med samboeren Snorre driver hun et hundepensjonat på tettstedet Ed i Sverige.

– Han var veldig redd og nervøs i starten, men ble etter hvert tryggere. Da omplasserte vi han til en fast eier, forteller Gravdal.

Men så; en kald desemberdag, etter kun noen måneder hos den nye eieren, smatt Turbo ut av døren og forsvant sporløst ut i vinterkulden.

TV 2 omtalte saken først.

Kjørte 16 mil hver dag

Etter å ha vært i liungenes omsorg først, følte Unn og Snorre seg pliktig til å lete etter Turbo. Derfor reiste de til Bovallstrand ved den svenske kysten for å starte jakten på den lille hunden.

– Når et dyr trenger hjelp og vi har mulighet, mener jeg at vi ikke hadde noe valg. Det var aldri snakk om å gi opp, sier Snorre som forteller at de begge har et uvanlig stort hjerte for dyrs ve og vel.

Liungene klistret opp savnet-plakater rundt om i den lille svenske bygda, og fikk inn flere tekstmeldinger fra personer som hadde observert den lille krabaten.

Da fikk Unn og Snorre blod på tann.

Saken fortsetter

Omtrent hver natt siden januar har de to kjørt distansen på 16 mil tur-retur fra Ed til Bovallstrand ved svenskekysten for å spane på hunden.

– Etter en periode fant vi bevegelsesmønsteret hans og han dukket opp rundt det samme stedet hver natt. Vi så snutten av han, men hver gang vi nærmet oss, stakk han av.

Lagde feller 

Underveis fikk de også hjelp av den frivillige gruppa Nitrogruppa, som jobber med hundesøk. Turbos biologiske mor og søsken fra hundekullet har også bistått med å gå turer i området, i håp om å lokke til seg den menneskesky hunden.

Teamet la ut mat flere steder der Turbo ble observert. De konstruerte også flere ulike feller og inngjerdinger for å prøve å fange ham, uten å lykkes.

Slik holdt liungene på i månedsvis, før lykken endelig snudde natt til mandag.

– Vi hadde gjerdet inn et ganske stort område og lagt ut flere biter med kyllinglever i inngjerdingen. Jeg hadde kamuflert meg så godt jeg kunne rundt 15 meter unna, og satt klar med en snor som vippet igjen inngangsdøra når jeg dro i den. Gro satt på andre siden av veien og ga klarsignal til meg når han var inne. Da satt den endelig!, forteller Snorre som fortsatt er i lykkerus. 

– Det var en helt utrolig følelse. Jeg gikk sakte bort til porten, og da begynte han å slikke meg på hånden, supplerer Unn.

Saken fortsetter

– Utrolig at han lever

Samboerparet forteller at Turbo etter forholdene er i god form, bortsett fra at han naturlig nok er veldig skitten og pelsen er voldsomt tovet.

– Det er helt uvirkelig at han har overlevd den kalde vinteren ute. Han har nok brukt noen forlatte hus som tilholdssted og levd av maten vi har lagt ut, i tillegg til fuglemat andre naboer har lagt ut. Men det er fortsatt helt utrolig at han lever, sier Gravdal.

Turbo er tilbake på hundepensjonatet hos samboerparet fra Lier og skal bruke den neste tiden til å akklimatisere seg før han returneres til eieren.

Gro og Snorre håper historien om Turbo kan være til inspirasjon for andre.

– Aldri gi opp og ikke mist håpet. Og hvis du som publikum ser en løs hund, meld fra til politiet. Observasjoner er utrolig viktig. Det var nettopp det som holdt oss gående.

 

LES OGSÅ: