(Drammens Tidende)

LIER: Det melder NRK Buskerud tirsdag morgen.

Ifølge kilder Drammens Tidende har snakket med ble jenta overført til Ullevål sykehus for nye operasjoner i natt.

– Det viktigste er at hun overlevde og ikke får varige mén, sier faren til NRK.

Han oppfordrer folk til å ikke spekulere i årsaker til knivstikkingen.

– Fryktelige skrik

Hendelsen fant sted like før klokken 11 mandag.

–  Vi hørte først ett skrik, og trodde først det var tull. Så hørte vi flere fryktelige skrik. Elin reagerte spontant. Hun spratt opp og løp ut fra klasserommet og nedover gangen, forteller elev Flamur Zagragja. Læreren hans, Elin Stubberud, roses opp i skyene av elevene etter at hun resolutt grep inn mot knivstikkeren.

16-åringen ble alvorlig skadd og fraktet til Drammen sykehus for behandling. Der ble hun umiddelbart lagt på operasjonsbordet.

En 19 år gammel mann fra Oslo er siktet for forsøk på forsettlig drap, opplyser politiadvokat Ole Jacob Garder til Drammens Tidende.

– Ville ikke drepe

Garder sier til Drammens Tidende at siktede erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld etter siktelsen om forsøk på forsettlig drap.

Advokat Martin Smith er forsvarer for den siktede 19-åringen. Smith sier hans klient er sterkt preget av det som har skjedd.

– Han har det ikke godt nå, sier Smith til Drammens Tidende kl. 21.45, etter at politiavhøret er ferdig.

Forsvareren sier 19-åringen ikke mente å drepe den 16 år gamle jenta.

– Det er det som ligger i at han nekter straffskyld etter siktelsen om forsøk på forsettlig drap, sier Smith, som ikke ønsker å gå mer i detalj om hva som ble sagt i avhøret.

Politiadvokat Ole Jacob Garder bekrefter overfor VG at 19-åringen tidligere er blitt anmeldt for trusler mot den samme jenta.

Advokat Martin Smith ønsker ikke å kommentere dette mandag kveld.

Bildeserie

Knivstukket på St. Hallvard videregående skole i Lier

 

– Kjærlighetsrelasjon

Mannen er noe kjent for politiet fra tidligere, men Garder ønsker ikke nå å fortelle hva han er kjent for. Det skal ikke ha noe med psykisk helse å gjøre.

– Det har vært en tidligere relasjon mellom siktede og fornærmede, men det er ingen familierelasjon. Slik jeg har forstått det, skal det ha vært en kjærlighetsrelasjon for en tid tilbake, sier politiets innsatsleder Arne Guddal til NTB.

Politiadvokat Garder bekrefter til Drammens Tidende at den antatte gjerningsmannen og fornærmede kjente hverandre fra tidligere. Det er vitner og medelever som har fortalt dette til politiet. Kjennskapet skal ikke ha med slekt å gjøre, ifølge politiadvokaten.

Politiet har så langt ikke snakket med siktede om dette, men sier at ingenting tyder på at jenta er et tilfeldig offer.

Har du tips eller bilder fra stedet? Ring/SMS/MMS til 03232, send e-post til web@dt.no eller last opp bilde og video her!

Kastet seg ut av vinduene

Innsatsleder i politiet, Arne Guddal forteller at den 16 år gamle jenta ble oppsøkt av en ung mann i skolens aula. Der oppsto det en konfrontasjon mellom henne og den siktede, men jentas medelever fikk skilt partene.

Kort tid etter ble jenta oppsøkt av samme person utenfor klasserommet. Da gikk han til angrep på jenta og knivstakk henne flere ganger i overkroppen.

Det var 5–6 elever inne i klasserommet da knivstikkingen foregikk.

– Vi hørte at det var noe krangling ute på gangen, forteller en av elevene til Drammens Tidende.

– Vi trodde det var noen som lekesloss, da en jente plutselig ropte «han har kniv». Gutten virket veldig voldsom, og han stakk jenta flere ganger, sier gutten. Vi ble veldig redde, og kastet oss ut av vinduene på klasserommet, forteller gutten.

Elevene fikk ringt politiet, og noen fulgte etter gjerningsmannen og tok bilder av han slik at politiet skulle få signalement av ham.

Saken fortsetter under videoen:

 

Bitt av politihund

Den antatte gjerningsmannen stakk fra stedet kort tid etter overfallet. Politiet brukte hund for å følge sporene hans, og han ble pågrepet i et villastrøk 500 meter fra skolen.

Guddal sier siktede ble bitt av politihunden under pågripelsen, men at han ellers ikke hadde noen skader. Kniven som ble brukt i klasserommet er funnet og beslaglagt.

19-åringen skal ikke være elev på skolen.

Saken fortsetter under bildet

 

Preget

Minst ti elever ble vitne til hendelsen. Ingen av disse ble skadd. Guddal sier elevene og lærerne er sterkt preget, men at de blir ivaretatt av ambulansepersonell og kommunens kriseteam.

Politiet rykket ut til stedet med store ressurser og var bevæpnet med både ett- og tohåndsvåpen. I tillegg var flere ambulanser til stede.

Politiet opplyser at de har kontroll på situasjonen.

– Det foreligger ingen opplysninger om at andre enn den skadde og gjerningsmannen har vært involvert.

Undersøkelser

Politiet satte inn store ressurser under hendelsen. 8–10 politibiler var på stedet, og politiet hadde bevæpnet seg. Etter hendelsen ble flere elever kjørt til lensmannskontoret i Lier for avhør, og kommunens kriseteam ble innkalt for å følge opp lærere og elever.

– Det er mange som har opplevd dette som svært dramatisk, sier Arne Guddal.

Låste dørene

To jenter som Drammens Tidende snakket med var i en annen del av bygget da angrepet skjedde.

– En i klassen fikk en melding om at det hadde skjedd en knivstikking på skolen. Vi låste dørene til klasserommet, for vi visste jo ingenting om hva dette var eller om gjeningsmannen var tatt, sier jentene.

– Vi følte oss veldig utrygge. Det er helt urealistisk at noe sånt skal skje her ved skolen.

Etter at ting roet seg ned, ble elevene samlet i skolens aula, der de fikk informasjon om hendelsen.

– Det var en rolig stemning, og alle var veldig preget. Det var flere som gråt og ble trøstet av medelever, forteller de.