Gå til sidens hovedinnhold

Lærte russen trafikksikkerhet

Artikkelen er over 4 år gammel

Veivesenet inviterte russen til trafikksikkerhetsdag, og fristet med trekning av pengepremier til de som møtte opp.

(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Elleve russebiler og én buss hadde vært innom da det gjensto en knapp time, som var en liten oppgang fra de ti bilene som kom i fjor. Tidligere år ble det delt ut premier til de som var best i test, men nå blir premiene trukket tilfeldig. De heldige kunne stikke av med førstepremie på 10000 kroner eller to andrepremier på 5000 kroner.

LES OGSÅ: Russ i år? Se om du kjenner igjen noen her

God kvalitet

Russen ble tatt gjennom fire poster med fokus på trafikksikkerhet og kontroll av kjøretøy. Foruten å sjekke at alt var i orden med bilene var formålet å bevisstgjøre russen på farene i trafikken, og viktigheten av bilbelte og å holde mobilen i lomma når man kjører.

– Vi gjør en enkel teknisk kontroll, mest av seter og beltefester ut ifra sikkerheten til førerne. Ofte er bilene på EU kontroll uansett, så vi ser på ombygginger, endring av seter og belter, og brannsikkerhet, forklarer avdelingsingeniør Øivind Brinchen.

– Det vi ser har god kvalitet. Det er byttet lys og bremser på bilene blant annet, så det er imponerende. Vi liker det vi ser, sier Widar Bjørkly Stoltz fornøyd.

– Vi  skal veilede russen til å skjønne begrepet trafikksikkerhet, og at det kan bety flere ting. Det er atferd i trafikken, det tekniske i kjøretøyet, og hvordan du skal oppføre deg når du kommer til en eventuell ulykke, fortsetter Stoltz.

Det skulle settes en liten støkk i ungdommene, så de skulle forstå hvor ille det kan gå hvis man ikke følger grunnleggende sikkerhetsregler. En «veltepetter» ga simulering av en bil som snurrer rundt, og en film viste gjenskapning av en alvorlig ulykke.

– Det er noen autentiske hendelser som de har filmatisert, og det er ganske sterkt. Så det går først og fremst på viktigheten av bilbelte. Vi viser også hvor mange meter man kjører på tiden det tar å sende en tekstmelding. Jeg tror ikke alle er klar over hvor farlig det kan være, forklarer kommunikasjonsrådgiver Liv Bulling.

LES OGSÅ: Russen 2017 vs. Russen 1983

Stopp rett før kontroll

Gjengen i bilen Lucky Charms hadde reist fra Kongsberg for å få med seg trafikksikkerhetsdagen.

– Vi kommer for å se at bilen er som den skal, sier Niklas Kleppen Bergseth.

– Det er greit å vite at ting sitter, skyter Kristian Wiken Svingen inn. Gutta fikk en noe klein inngang til kontrollen.

– Vi fikk en litt uheldig stopp midt på plassen her før vi skulle inn i hallen. Plutselig ville ikke bilen, forteller Joachim Krogh og ler. Men skulle de først få stopp var dette et praktisk sted å ta det. Han var ellers fornøyd med utbyttet fra dagen hos veivesenet, og fikk med seg nyttig lærdom.

– Vi har lært at vi ikke har lyst til å tippe. Nå vet vi hvordan det er når det står stille, og tenk da hvordan det er hvis det skjer i fart. Det blir ikke noe behagelig. Og vi fant ut at bilen veide 300 kilo mer enn det står i vognkortet, men det var som forventet fordi vi har stappet inn litt utstyr. Men det er greit å vite så vi ikke overstiger egenvekt blant annet. Så vi har lært mye, også har vi tatt det som en tur, sier Joachim.

LES OGSÅ: Russen har fått boltreplass

Kommentarer til denne saken