Ny advarsel fra meteorologene: – Det kan bli svært utfordrende

VENTER NYTT KAOS: Snøen skapte utfordringer for flere bilister mandag morgen. Tirsdag kan kjøreforholdene bli minst like ille.

VENTER NYTT KAOS: Snøen skapte utfordringer for flere bilister mandag morgen. Tirsdag kan kjøreforholdene bli minst like ille. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag førte snøværet til en haug med ulykker. Tirsdag må trafikantene passe seg for is og underkjølt regn, advarer meteorologen.

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMENSREGIONEN: Natt til mandag kom det flere centimeter med snø i distriktet, noe som førte til utfordrende kjøreforhold.

I løpet av få timer i morgenrushet var det ifølge politiet over ti utforkjøringer og trafikkulykker i regionen, blant annet ble en gutt påkjørt på Slemmestadveien i Røyken. Gutten kom heldigvis fra ulykken uten alvorlige skader.

Nå er det imidlertid mer trøbbel på vei, skal vi tro meteorologene. Tirsdag er det ventet en ny mengde nedbør, men denne gangen i en helt annen form.

Underkjølt regn

Temperaturen er nemlig ventet å krype over null grader rundt 06-tiden tirsdag morgen.

Det betyr at det kommer til å regne oppå snøen som allerede ligger på bakken. Foruten at snøen blir slafsete, sølete og tung, oppstår det helt andre utfordringer, ifølge meteorologen.

– Problemet er at det tar ganske lang tid før bakken varmes opp, selv om det er flere plussgrader i lufta. Når bakken fortsatt er kald, vil nedbøren som kommer antakeligvis fryse på, og vi får underkjølt regn.

– Det kan bli ugreit og svært utfordrende for både bilister og myke trafikanter, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga.

Han advarer bilister mot vanskelige kjøreforhold, spesielt ille blir det trolig i bakker og på småveier.

– Kjør forsiktig og beregn ekstra god tid, er Hagas oppfordring.

Blir ikke verre

I løpet av de første morgentimene, like før folk skal på jobb, har ikke Statens vegvesen fått noen klager på veien, forteller Veitrafikksentralen.

– På hovedveiene er det meldt om stort sett bart og vått, med noe fare for slaps innimellom. På disse veiene har vi saltet, informerer trafikkoperatør Andreas Larsen.

Han forteller at veiene trolig ikke blir noe verre å kjøre på i løpet av dagen.

– Nå skal det jo bare bli mildere utover dagen. I Drammensområdet vil nok ikke kjøreforholdene bli noe verre, det kan jeg ikke se for meg. Været nå ser så mildt ut at veiene er bare, og vi salter kontinuerlig på hovedveiene. Men det er fremdeles fare for at det kan fryse enkelte steder, sier trafikkoperatøren.

– Det vi får mest av nå er slaps på småveier. Ved mye slaps kan det bli vanskelig for bilen å få grep og det blir glatt. Slaps kan være utfordrende å kjøre på om det er nok, da kan det nesten bli som å få vannplaning, forklarer trafikkoperatøren.

– Kjør etter forholdene

– Heldigvis har vi ikke fått noen meldinger om trafikken så langt, sier operasjonsleder i Sørøst politidistrikt Merete Kvaal.

– Vi får krysse fingrene for at det ikke skjer noe heller.

Hun informerer om at politiet på det tidspunktet ikke har satt i gang noen ekstra tiltak med tanke på trafikken tirsdag morgen.

– Politiet ber publikum ta det med ro og kjøre etter forholdene. Dersom det er noen som ikke har byttet dekk på bilen nå, er det grunn til å la bilen stå. Da kan man heller gå, benytte offentlig transport eller andre fremkomstmidler.

Gult farevarsel

Meteorologisk institutt har også tirsdag utstedt gult farevarsel i Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo og Buskerud, der de advarer mot is og vanskelige kjøreforhold.

– Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, heter det i varselet.

FAREVARSEL: Tirsdag er det ventet fare for is og underkjølt regn.

FAREVARSEL: Tirsdag er det ventet fare for is og underkjølt regn. Foto:


Artikkeltags