– Dere blir lurt av ungene deres hele tiden

Advarer: Geir Oustorp, leder for forebyggende seksjon i politiet, advarte foreldrene om ungdomskulturen. Han snakket om mobbing, trakassering, spredning av uheldige bilder og rusbruk.

Advarer: Geir Oustorp, leder for forebyggende seksjon i politiet, advarte foreldrene om ungdomskulturen. Han snakket om mobbing, trakassering, spredning av uheldige bilder og rusbruk.

Artikkelen er over 1 år gammel

Lier videregående skole inviterte til foreldre-kafé om uro og rus i ungdomsmiljøet. Der fikk de flere oppfordringer.

DEL

LIER: – Vi ser at det generelt sett er uro i ungdomsmiljøene. Selv om det er ganske rolig på skolen her nå, tar vi dette på alvor, og inviterer derfor foreldrene hit i håp om at de kan bygge et tettere nettverk rundt ungdommene sine, sier rektor ved Lier videregående skole, Anne Johanne Guldvik.

Foreldrenettverk

Målet for møtet var å gi foreldre innblikk i virkeligheten i ungdomsmiljøene, og hva som kan gjøres for å unngå vanskelige situasjoner, som for eksempel et foreldrenettverk.

Geir Oustorp, leder for forebyggende seksjon i politiet, har vært rundt på flere skoler for å snakke om både sosiale medier og rusbruk.

– Dere blir lurt av ungene deres hele tiden, derfor må dere sette dere inn i hva de driver med, sa han.

Erfaringer: Mødrene Kari Mathisen og Anne Sæteren fortalte om sine erfaringer med russen.

Erfaringer: Mødrene Kari Mathisen og Anne Sæteren fortalte om sine erfaringer med russen.

Kveldens hovedtema var rusbruk. Oustorp gikk gjennom de ulike rusmidlene, og opplyste om tegn og symptomer foreldre kan se etter.

Cannabis er det mest vanlige, men sentralstimulerende stoffer som MDMA blir også brukt av ungdommer der ute. Bare på halvannet år har to ungdommer i distriktet omkommet etter bruk av MDMA.

– Har ungdommen deres Rizla i lommene er det på tide å ta grep. Har dere en mistanke, be dem ta urinprøve, oppfordret Oustorp, som også påpekte hvordan bruken av foreldrenettverk kan fungere forebyggende.

– Ikke vær naive

Skolen hadde også invitert to mødre til å fortelle om sine opplevelser som foreldre til russ tidligere i år.

Kari Mathisen og Anne Sæteren har reist rundt til flere skoler den siste tiden, etter at de har stått åpent fram, og fortalt om sine opplevelser.

– Er det en ting vi vet, så er det at det er mye vi ikke vet, sa Sæteren under foredraget.

– Selv om ungdommene begynner å bli eldre er det viktig at man ikke slipper taket, sa Mathisen.

De advarte foreldrene mot å være naive, nå som rusbruk er såpass utbredt.

– Dette er vanlige ungdommer som er flinke på skolen, driver med idrett og har ekstrajobb vi snakker om. Vi har vært altfor naive.

De startet selv en foreldregruppe i sin krets, hvor de informerer hverandre og snakker sammen.

– Vi kan justere ungdommenes atferd fordi de vet av vi foreldre snakker sammen, sa de, og oppfordret foreldrene til elevene på Lier videregående skole å gjøre det samme.

Artikkeltags