Nå får du matavfallet ditt tilbake - helt gratis

GRATIS: Matavfallet fra innbyggerne i Drammensregionen blir til biogjødsel, og nå deles mer enn tusen kanner ut gratis til private.

GRATIS: Matavfallet fra innbyggerne i Drammensregionen blir til biogjødsel, og nå deles mer enn tusen kanner ut gratis til private. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det frister kanskje ikke å jobbe i hagen i dag, men på fem hagesentre deles det nå ut biogjødsel fra ditt matavfall gratis.

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMENSREGIONEN: Når avfallsbilene henter ditt matavfall, så samles det sammen på Lindum og fraktes ned til Den Magiske Fabrikken ved Tønsberg. Her omdannes matavfallet til biogass og biogjødsel.

– Vi deler nå ut mer enn tusen plastkanner med biogjødsel gratis. Hver kanne er på 2,5 liter, forteller Marianne Holen, kommunikasjonssjef i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD).

LES OGSÅ: Slik blir matavfallet magisk forvandlet til bussgass

Her deles det ut

Disse deles ut fra fem hagesentre. Følgende fem hagesentre er med på utdelingen:

  • Lier Planteland
  • Knupp Hagesenter, Sande
  • Knupp AS, Drammen
  • Hageland Hokksund AS
  • Ravnsborg gartneri og hagesenter, Hurum

Fram til nå er biogjødselen benyttet først og fremst i landbruket, men nå ønsker RfD å vise at den også egner seg til bruk i private hager.

LES OGSÅ: Søppelbiler kjører på matavfallet ditt

Nytter å sortere

– Nå er det virkelig høysesong for hagearbeid, og vi har mange flotte hager i regionen vår. Biogjødselen egner seg meget godt til hagebruk, sier Holen.

En av årsakene til at de deler ut biogjødselen gratis er for å vise at det nytter for privatpersoner å kildesortere.

Gjødselen anbefales brukt utendørs i hager til plen, busker, trær og planter. Anbefalingen er å bruke fra 0,5 dl til 1 dl biogjødsel i 10 liter vann, og at gjødslingen kan gjentas hver måned i sesongen.

Laveste utsalgspris er av Den Magiske Fabrikken satt til 200 kroner for én kanne.

LES OGSÅ: Slik tjener Drammen på utskjelt innovasjonsselskap

DEN MAGISKE FABRIKKEN: Biogassanlegget Den Magiske fabrikken åpnet utenfor Tønsberg i fjor høst, og behandler også matavfall fra drammensdistriktet.

DEN MAGISKE FABRIKKEN: Biogassanlegget Den Magiske fabrikken åpnet utenfor Tønsberg i fjor høst, og behandler også matavfall fra drammensdistriktet. Foto:

Artikkeltags