Gå til sidens hovedinnhold

Multitalentet Thorleif Haug – en ukjent språkpioner?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Takk til Lierposten for mange opplysende artikler om livet til drammenseren Thorleif Haug. Vi har fått høre om skiløperen, Haug som en tidlig representant for den norske godhetskulturen og om forretningsmannen. Torsdag 15.10.2020 hadde Lierposten en reportasje som viser en ny side av Thorleif Haug - språkpioneren. Jeg hitsetter følgende sitat:

«Mestringsfølelse, idrettsglede, folkehelse og naturglede – disse fire ordene skrev han i hytteboka til Miks-hytta i Lommedalen i 1918. Han ønsket at flere barn skulle få oppleve gleden med å utfolde seg med ski på beina, forteller Kals.»

Som lærer finner jeg det utrolig interessant, og veldig imponerende, at Thorleif Haug for over 100 år siden brukte fire informative begrep som av folk flest, inkludert de fleste norsk-filologer, betraktes som nyskapninger og tidstypiske for de siste 10 til 20 årene: «mestringsfølelse, idrettsglede, folkehelse og naturglede». Når en vet at Haug hadde en meget beskjeden formell bakgrunn blir utviklingen og den tidlige bruken av disse veldig gode disse ordene/begrepene rett og slett banebrytende.

Jeg oppfordrer Knut Olaf Kals til å så raskt som mulig få fram mere informasjon og dokumentasjon, typisk i form av foto og kopier av hytteboken nevnt i artikkelen, av Thorleif Haug som språkpioner. Dette vil kunne bidra til å sette skiløperen Thorleif Haug i et mer gunstig lys. Thorleif Haug sitt virke vil bli enda mer utrolig og banebrytende. I tillegg vil dette være til stor nytte i norskundervisningen i både grunnskole og videregående skole. Det vil rett og slett hjelpe norsklærerne med å oppfylle målet om å gjøre undervisningen mer relevant for ungdommen.

Nyhetene til Kals og Lierposten har språkhistorisk interesse. I vår tid er folkeopplysning veldig relevant, blant annet som en motvekt til «Fake news». Jeg vil derfor oppfordre Knut Olaf Kals og Skikongens venner til å snarest mulig kontakte NRK P2 sitt program Språkteigen for videreformidling og undersøkelse av Thorleif Haug sitt virke som språkpioner.

Kommentarer til denne saken