Lier kommune må se på vedtaket om nedleggelse på nytt

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter snart 50 års drift har Lier kommune overraskende vedtatt å legge ned lysløypa fra Gullaug til Skapertjern. Vedtaket er skuffende! Rådmannen begrunner vedtaket med at lysløypa er lite brukt og krever store utlegg til oppgradering.

Vi har etter hvert blitt mange, gamle og unge, som bor i Sørumlia, i Linneslia, på Gullaug og Engesand som jevnlig går til Skapertjern, sommer som vinter. Vi gledes over hvor heldige vi er over nærheten til et så flott rekreasjonsområde: Skapertjern med bading, stiene over Gyriåsen og Sørumåsen, skiløypene ut i fantastiske Kjekstadmarka til Sørummyra mot Heggsjø, ROS hytta og Bertelsmyr, et vidstrakt rekreasjonsområde for unge og gamle sommer som vinter. Vedtaket om å slukke lyset til dette flotte rekreasjonsområdet er uvettig.

Lysløypa fra gamle Gullaug stasjon til Skapertjern er vår raskeste og beste vei dit, og når mørket faller på er lysløypa god å ha sommer som vinter. Den danner en naturlig avtak fra Jernbanelinja som har blitt en attraktiv tur og trimtrace både på dag og kveld nettopp fordi den er lyssatt. Og mange tar av mot Skapertjern. Da er det trygt og sikkert at det fins lys – lys som man skulle ønske kunne fortsette enda lenger inn langs Skapertjern når kveldene blir mørke.

Den bratte bakken fra Gullaug stasjon er riktignok en utfordring, men den er også en fantastisk lekeplass og akebakke for unge familier. Selv har jeg gått og trimmet der i mange år og hatt stor nytte og glede over den jobben med stolper og lys vi utførte på dugnad. Og det uten en krone i utlegg for Lier kommune. Konklusjonen er at Lier kommune umulig kan ha hatt en god nok oversikt over verdien av lysløypa når vedtaket om nedleggelsen ble fattet.

For øvrig er det minimalt hva Lier kommune har bidratt med til å gjøre Skapertjern til det rekreasjonsområdet det er i dag. Lysløypa ble bygd på dugnad på initiativ av beboerne i Sørumlia. Badestranda ble bygd på dugnad og stier har blitt kloppet, drenert, ryddet og merket med frivillig innsats. Skiløyper har heldigvis kommunen stort sett sørget for. Men sist vinter var de sjelden innom. Det fremmet iallfall ikke bruken av lysløypa sist vinter.

Lier kommune må se på vedtaket om nedleggelse på nytt. Men dette må skje på grunnlag av en helhetsvurdering av tilgjengliheten til Skapertjern som rekreasjonsområde. Da er det også behov for å se på lyssetting fra Gullaugkleiva til Gullaug stasjon og fra Myrvoll ti Skapertjern. Blir disse veiene lyssatt vil det gjøre Skapertjern enda mer attraktivt.

Sjur Malm
Sørumlia

Artikkeltags