Sylvester snuste seg til gammel dynamitt

SNIFF, SNIFF: Sylvester luktet seg fram til gammelt sprengstoff i Lieråstunnelen i påsken.

SNIFF, SNIFF: Sylvester luktet seg fram til gammelt sprengstoff i Lieråstunnelen i påsken. Foto:

Den spesialtrente hunden Sylvester snuste seg i påsken fram til sprengstoff som hadde ligget flere tiår inne i Lieråstunnelen.

DEL

(Drammens Tidende) LIER: Sylvester med sin spesialsnute fant daglig en til to steder med gammelt sprengstoff inne i Lieråstunnelen under togstansen i påsken.

Sammen med hundefører Susanne Holter-Schøyen luktet Sylvester seg fram til ulike typer sprengstoff, både over og under bakken. Også det som er tretti år gammelt.

Spesialhund: Sylvester med sin hundefører Susanne Holter-Schøyen, klar til å entre Lieråstunnelen.

Spesialhund: Sylvester med sin hundefører Susanne Holter-Schøyen, klar til å entre Lieråstunnelen. Foto:

Ikke uvanlig å finne sprengstoff

Det er ikke uvanlig å finne gjenstående dynamitt, eller forsagere, i gamle tunneler som er manuelt drevet, skriver Bane Nor i en artikkel på sine nettsider. Noen ganger gikk ikke hele salven av, slik at noe sprengstoff ble stående igjen i fjellet.

Nå fjernes dette i forbindelse med at tunnelprofilen utvides. Så lenge ikke sprengstoffet utsettes for kraftige trykkrefter, representerer de ingen fare. I Lieråstunnelen vet man at de er der, hovedproblemet var å finne dem. Det gjør presisjonssnifferne noe med.

Artikkelen fortsetter under videoen fra Bane Nor:

Luktet seg fram

AF Decom, som var på jobb i Lieråstunnelen i påsken, har egne hunder og førere til å gjøre jobben for seg. De spesialtrente hundene er presise, selv dynamitt som har ligget i fjellet i mer enn tretti år lukter fortsatt nok til at hundene finner fram.

Hundene ble kjørt til funnstedene som ble avdekket i fjor sommer. Her markerer de på en nøyaktig posisjon, før veien gikk videre til neste funnsted.

Når alle var markert, avdekker en fjernstyrt graver funn ved hjelp av pigging. Under den ni-dager lange arbeidsperioden i påsken, ble det fjernet sprengstoff på ett til to steder daglig.

Lav risiko

Problemet med gjenstående dynamitt i fjellet er redusert etter utvikling av mer robuste metoder, regler og utstyr, men det kan fortsatt opptre. Dette representerer ingen risiko så lenge sprengstoffet ikke utsettes for ganske store trykkrefter.

Tennere er mest følsomme og kan detonere hvis de treffes av en kraft tilsvarende et moderat hammerslag. Patronert sprengstoff, «dynamittgubber», har lavere sensitivitet enn tennere. Disse kan detoneres ved slag tilsvarende en pigghammer, slagbor fra maskin eller ved sjeldne tilfeller direkte treff fra en graveskuffe.

De siste 30–40 årene er det for det meste blitt brukt lavsensitive sprengstoff ved tunnelbygging. Disse er i seg selv svært vanskelig å detonere ved mekanisk påvirkning, heter det i Bane Nors nyhetsartikkel.

Artikkeltags