SYLLING: – Dette er en stor dag for oss i Sylling FUS barnehage, som vi syntes vi måtte invitere alle i Sylling til å bli med på å feire, smilte daglig leder Hege Thai, da hun ønsket velkommen til åpningsfest på Valstadhaug torsdag ettermiddag.

Gave fra kommunen

Bygget er blitt totalrenovert, og fremstår som et helt nytt bygg innvendig. Utelekeplassen er også blitt oppgradert, med nye lekeapparater og større plass å leke på. Sylling FUS barnehage er dermed tilbake i sitt gamle bygg, etter ett år i "utlendighet" på Nordal skole.

Ordfører Gunn Cecilie Ringdal, som selv kommer fra Sylling, sto for den offisielle åpningen, mens barna sørget for underholdning og sang for de mange frammøtte. Oppvekstsjef Kari-Ann Dale hadde dessuten med en pengegave på 5000 kroner fra Lier kommune.

– Og jeg synes at dere barna skal få lov til å være med på å bestemme hva pengene skal brukes til, sa oppvekstsjefen.

Delte historien

Nils Ole Skaugen hadde med seg en gammel regnskapsbok fra barnehagens "barndom". Han fortalte historien om hvordan han og hans kone, i samarbeid med noen andre foreldrepar, klarte å dra i gang den første korttidsbarnehagen i Sylling i 1978.

– Vi kontaktet ordfører Olaug Granli og spurte om hun kunne hjelpe oss, slik at vi kunne få noen kroner i etablerings- og driftstilskudd, og det fikk vi. Så fikk vi lov til å bruke lokalene til sanitetsforeningen på Meren, og vi fikk satt opp et gjerde, noen husker og ei sandkasse. Og så var det å få tak i noen som kunne jobbe der, da. Vi spurte Anne Bye, datteren til Erik Bye, som hadde flyttet til Sylling. Hun sa at hun gjerne kunne være "tante", men at hun hadde en liten baby selv. Det går bra, sa vi, ta ungen med deg, du. Så da gjorde hun det. Babyen fikk ligge i ei campingseng, og så var vi i gang. Og det første regnskapet ble godkjent, dog med en differanse på sju kroner, fortalte Skaugen.

Bedre plass

Seinere flyttet korttidsbarnehagen til Valstadhaug. I januar 2012 ble den gjort om fra korttidsbarnehage til heldagsbarnehage, og fikk da også en småbarnsavdeling.

Året etter, i januar 2013, tok Sylling FUS barnehage AS - som eies av Trygge Barnehager AS - over både lokalene og driften, og de har per i dag 45 barn, fordelt på tre avdelinger, og tolv ansatte. Som nå altså kan glede seg over helt nye lokaler innvendig, deriblant et ekstra fellesrom med store vinduer i 2. etasje, et rom som kan brukes til blant annet formingsaktiviteter og fellessamlinger.

– Vi har fått bedre plass både ute og inne. Ute har vi fått satt opp klatrestativ og nye sandkasser, og vi har laget sykkelvei rundt hele bygget, mens barna før måtte sykle på et mye mindre område. Så vi er virkelig strålende fornøyde, smilte daglig leder Hege Thai.

Det er også Trygge Barnehager som har stått for totalrenoveringen, som har kostet over 20 millioner kroner.

God å være tilbake

I ombyggingsperioden har barnehagen som nevnt holdt til på Nordal skole. Det har medført ekstra kjøring til og fra for en del foreldre, mens andre har levert og hentet på vei til og fra jobb.

– Det er deilig å slippe å kjøre til Nordal hver dag, selv om de har hatt det fint der også, sa Lars Sigurd Edvardsen, pappa til Magnus Gurandsrud Edvardsen (2 1/2).

– Her har vi gangavstand til barnehagen, mens for å komme til og fra Nordal skole var vi avhengige av å kjøre bil. Så dette er helt topp, syntes mamma Helle Gurandsrud Edvardsen.

Barnehagen hadde også bestilt en gigantisk bløtkake til åpningsfesten – til glede for store og små gjester.