LIER/SJÅSTAD: Nyttårsaften nærmer seg, og det er nok fristende for mange å fyre av litt fyrverkeri for moro skyld allerede i romjula. Det er imidlertid verken tillatt etter norsk lov, eller spesielt lurt.

– For oss som driver med dyr, er dette en stor utfordring hvert år når nyttår nærmer seg. På selve nyttårsaften er vi i beredskap og passer på dyra i stallen, har lyset på, gir dem litt ekstra fôr, og setter gjerne på litt rolig musikk. Men dersom folk fyrer av fyrverkeri – og da særlig disse såkalte «hylerne» – på andre tidspunkter enn selve nyttårskvelden, når vi ikke er der og kan passe på dem, ja, da kan dyrene bli veldig skremt, sier Knut Kværner.

Som selv har både hester, hund og katt hjemme på Sjåstad.

Kan gå løs på inventar

Han understreker at både hester, hunder og katter har bedre hørsel enn oss mennesker, og at de derfor kan reagere voldsomt på skarpe smell og høye hvin når vi ikke er til stede og kan roe dem ned.

– Da kan de bli både redde og stressa, og dersom de er inne når det skjer, kan det skje at de går løs på inventar, og i verste fall skader både seg selv og andre. Og om de går ute når det smeller, kan de få panikk og løpe gjennom gjerdene og stikke av, noe som kan føre til trafikkulykker eller andre uhell – pluss at vi må bruke tid og krefter på å leite etter dem og få frakta dem hjem igjen, forteller Kværner.

Vent til 31.12.

Han henstiller derfor så innstendig han kan sine sambygdinger om å vente med fyrverkeriet til selve nyttårsaften.

– Jeg skjønner at det kan være fristende å fyre av litt på forhånd – for unga sin del. Men tenk på konsekvensene, og vent heller til selve nyttårsaften, ber Kværner.

Som også håper liungene sender opp det de har under nyttårsfeiringen, og ikke fyrer av flere «etterslengere» i dagene etter nyttårsaften heller.