En person til sykehus etter gasslekkasje

CBRNE-UHELL: Nødetatene rykket ut til Lierterminalen natt til torsdag etter melding om gasslukt.

CBRNE-UHELL: Nødetatene rykket ut til Lierterminalen natt til torsdag etter melding om gasslukt. Foto:

Brannvesenet jobbet i nærmere halvannen time med å lokalisere gasslukt.

DEL

(Drammens Tidende) LIER: Det var like etter klokka halv ett politiet og brannvesenet skrev på Twitter at de rykket ut til såkalt «CBRNE»-uhell på Lierterminalen. Det dreide seg da om en gasslukt på stedet.

Ifølge operasjonsleder Tore Grindem i Sør-Øst politidistrikt, er CBRNE en samlebetegnelse på alle hendelser der det er snakk om kjemiske ting.

– Det kan være alt fra eksplosjon til fare for gass, sa Grindem litt før klokka 01.00.

Like før klokka 01.00 opplyste politiet om at brannvesenet var i ferd med å lokalisere gasslukten, en acetonlukt, og at det var satt en sikkerhetsavstand på 50 meter på stedet.

Brannvesenet jobbet fortsatt med å lokalisere hvor gassen kom fra i halv to-tida, men drøye 20 minutter senere kunne politiet opplyse om at gasslekkasjen var lokalisert.

En til sykehus

Ifølge politiet var det et 200 liter stort fat som hadde fått en sprekk og brannvesenet jobbet med å få tettet denne.

Klokka 02.00 opplyste politiet at beholderne var tettet og at de var tatt med ut av containeren for å bli plassert på et trygt sted.

En person ble fraktet til sykehuset for en sjekk etter å ha følt seg uvel etter å ha fått i seg noe av gassen.

– Det er melderen inn til oss, en 42 år gammel mann, som er fraktet til sykehuset. Aceton var det nærmeste man kom med tanke på å si hva det luktet som, men vi har ikke fått et klart svar på hva det var. Den som utsettes for aceton rådes å ta masse frisk luft og mye hvile, forteller operasjonsleder Grindem like før halv tre natt til torsdag.

Han forteller at beholderen nå er flyttet til et trygt sted.

– Vi vet ikke hvordan den har blitt skadet. Det kan ha vært i transport, men det blir bare en teori, avslutter Grindem.

Klokken 04.01 i natt opplyser politiet at transportøren tar over det videre ansvaret.

– Lekkasjen var av type Methyl Ethyl Ketone, opplyser politiet på Twitter.

Dette er aceton:

Ifølge Store norske leksikon (SNL) er acteon et av de minst giftige tekniske løsemidlene. Likevel kan gassen medføre skader.

Ifølge SNL kan arbeidere som utsettes for store konsentrasjoner av aceton bli søvnige og påføres irritasjonsvirkninger i luftveiene. Stoffet irriterer også lett huden.

Innånding av svært høye luftkonsentrasjoner kan føre til narkose og koma, og langvarig påvirkning av lave luftkonsentrasjoner over flere måneder eller år kan medføre hodepine, tretthet, sår hals og kronisk hoste. Ved ulykker som fører til bevisstløshet eller koma, må den skadde umiddelbart bringes til sykehus, heter det på SNL sine hjemmesider.


Artikkeltags