Lier-selskap involvert i ulovlig eksport av kunstgress: – Jeg ble aldri opplyst om at gresset ble fraktet videre til Zagreb

Av

Et gammelt og utslitt kunstgress fra Bodø skulle sendes til avfallsbehandling i Estland, men dukket opp på et idrettsanlegg i Zagreb, ifølge TV 2.

DEL

(Drammens Tidende) LIER/ZAGREB: Bodø kommune bestemte i 2017 at kunstgresset i Nordlandshallen måtte byttes ut. Det gamle var utslitt og ble skiftet ut av et av Norges ledende kunstgressleverandør, ProTurf. Dette kom TV2 med i en avsløring denne uken.

ProTurf AS er registrert i Trondheim. Lier-selskapet Proturf Sport AS eier 99 prosent av aksjeandelen i firmaet. Begge selskapene inngår i samme konsern, med drammenser Frans Gøran Rønning som daglig leder.

Av miljøhensyn har Bodø kommune fattet et bystyrevedtak om at gammelt kunstgress skal leveres til et godkjent avfallsmottak. Det sto også tydelig i kontrakten at gresset skulle kastes i Estland.

ProTurf leide inn det estiske selskapet Advanced Sports Instalations Europe (ASIE) for å ta hånd om det gamle kunstgresset. Dette selskapet hadde de jobbet med før, skriver TV2.

ASIE skal derimot ha solgt gresset videre. Ifølge TV 2 dukket det opp igjen på en idrettsplass utenfor Zagreb.

Dersom kunstgress skal fraktes ut som søppel, må nødvendige tillatelser være på plass. ASIE, som har fjernet gamle kunstgressbaner i Norge i over fire år, har aldri hatt en slik tillatelse, viser opplysninger fra Miljødirektoratet. Det skriver TV2 i sin avsløring.


– Helt uakseptabelt å selge

«Vi er glade for å tilby deg vårt beste bruktgress fra Norge. Denne innendørsbanen i full størrelse ble nylig fjernet fra Nord-Norge, Bodø, Nordlandshallen», sto det i e-posten en mulig kjøper fikk fra ASIE.

– Det synes jeg er alvorlig. Videresalg av kunstgresset var aldri et tema og helt uakseptabelt på grunn av banens tilstand, sier Lars Bang i Bodø kommune.

ASIE nekter overfor TV 2 for at de selger brukt kunstgress fra Norge videre i Kroatia. TV 2 har fått tatt prøver av en bane med brukt kunstgress i landet, og et laboratorium godkjent av FIFA har slått fast at kunstgresset «etter all sannsynlighet» stammer fra Nordlandshallen i Bodø.

Til TV2 peker Bodø kommune tilbake til ProTurf når de blir spurt om de har et ansvar i saken.

– Det kan godt tenkes, men vi har ikke visst hva som har foregått. Vi må gå tilbake til entreprenøren ProTurf for å få klarhet i hva som har skjedd, sier Lars Bang idrettssjef i Bodø.


– Visste ikke

Drammenseren Frans Gøran Rønning, bosatt i Hokksund, er daglig leder og eier i ProTurf, som hadde oppdraget og leide inn ASIE som underleverandør. På spørsmål fra TV2 om hva som har skjedd med banen fra Nordlandshallen, svarer han at ikke han har oversikt.

– Jeg er klar på at når jeg kjøper en tjeneste av en proff aktør, forventer jeg at det foregår i henhold til gjeldende regelverk. Det er litt som med avfallet vi kaster her hjemme, vi sorterer eksempelvis matavfall og forventer at de som er satt på jobben til å håndtere dette gjør det i henhold til gjeldende regelverk. Det er ikke slik at jeg stopper dem for å kontrollere det heller, sier Rønning til Drammens Tidende.

Til Drammens Tidende forteller Rønning at han fikk bekreftelser fra selskapet de hadde leid inn til å eksportere kunstgresset til Estland om at det var på vei.

– Da gresset dro fra Bodø, fikk jeg et sertifikat fra ASIE som bekrefter at kunstgresset håndteres i henhold til kontrakten fra Bodø Spektrum AS. Gråsonen her er jo en diskusjon om hvor mitt ansvar stoppet i denne prosessen. Jeg har utførselsdokumentene som sier at kunstgresset er sendt til Estland, som ble sendt til Bodø kommune sammen med sertifikatet. Det beviser at ProTurf har kontroll så langt vårt ansvar går, forklarer han til Drammens Tidende.

Til TV2 forteller Raul Lättemägi, leder for ASIE, at deres kunde er kunstgressleverandørene og de lokale entreprenørene – og at de vet hva ASIE gjør.

– Det stemmer ikke at jeg visste, jeg ble aldri opplyst om at det gresset ble fraktet videre til Zagreb, sier Rønning.

Artikkeltags