– Anklages for drapsforsøk

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ifølge en politianmeldelse Aftenposten har tilgang på, skal TV 2–journalisten være anklaget for ordensforstyrrelse og drapsforsøk.

DEL

(Drammens Tidende) Fredag ble TV 2 –reporter Kadafi Zaman fra Lier pågrepet i Pakistan mens han dekket demonstrasjoner i byen Gujrat, nord i landet. Zaman skal først ha feriert i Pakistan, før han senere skulle dekke valget den 25. juli.

TV 2 sier reporter Kadafi Zaman ble slått av politiet under arrestasjon i Pakistan. Saken skal opp for retten mandag.

TV- kanalen har fått tilgang til en video som viser arrestasjonen av Kadafi Zaman og flere andre. Nyhetsredaktør Karianne Solbrække sier at Zaman ble brutalt slått av politiet som gikk løs på bilen han satt i.

Videoen viser at frontruten og sidevinduet i bilen er smadret og at en person stikker en stokk inn i bilen. Politiet mener Zaman deltok i en politisk demonstrasjon, mens TV 2 sier han dekket hendelsen som journalist.

Zaman sitter fortsatt i varetekt på en politistasjon i Gurjat. TV 2 har tett kontakt med Zamans familie og norske myndigheter. Solbrække sier det er tydelig at Zaman var på jobb for TV 2 da han ble tatt.

Saken skal opp i et rettsmøte mandag, og TV 2 håper at den blir avklart og avsluttet så snart som mulig.

– Et angrep på den frie pressen

– Kadafi seier han er optimistisk med tanke på morgendagen. Han var trolig en del av en massepågripelse, og vi må bare håpe at retten ser alvoret i dette, sier Solbrække.

I et debattinnlegg publisert på aftenposten.no søndag skriver TV2s sjefredaktør, Olav T. Sandnes, at arrestasjonen «ikke bare er et angrep på Kadafi Zaman og TV2. Det er et angrep på den frie pressens rolle».

– Vi skal fortelle hvordan det egentlig står til også når myndighetene ikke liker det de får høre. Det må de respektere. Derfor kommer TV 2 til å følge opp denne saken. Først for å få løslatt Kadafi. Fremover for å sikre at dette ikke skjer igjen, mot noen av våre, eller andre, skriver Sandnes.

Anklaget for drapsforsøk

Aftenposten melder at Kadafi Zaman og 38 andre er anklaget for drapsforsøk, ordensforstyrrelser, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn og for å ha revet i stykker politiuniformen til en politimann.

Avisen har besøkt Zaman på politistasjonen i Gujrat. I artikkelen skriver de at Zaman har blåmerker på store deler av kroppen, hevelser på armene og slagmerker på ryggen. 

– Jeg holdt på å filme demonstrasjonen da jeg ble omringet av politiet. Jeg tok frem pressekortet mitt, men de ville ikke se på det en gang. Jeg ble slått av flere politifolk og pågrepet, sier Zaman til Aftenposten

– Deltatt i demonstrasjon

Det foreligger også en annen anmeldelse mot TV 2-reporteren, skrevet av en annen politimann ved en annen politistasjon i Gujrat på fredag, dagen Zaman ble fengslet.

I anmeldelsen skal Zaman være navngitt med 27 andre personer, som skal ha deltatt i en demonstrasjon med 80 andre personer i forbindelse med valget.

Demonstrasjonen skal ha vært med politikere fra Pakistan Muslim League (PLMN), som er partiet til Pakistans tidligere, og nå fengslede statsminister Nawaz Sharif, skriver avisen.

Et bilde publisert i et lokalt mediehus i Gujrat, Pakistan, viser ifølge VG Kadafi Zaman fengslet sammen med den pakistanske politikeren Shabbir Ahmed som er parlamentsmedlem i PLMN. Mannen til venstre for Zaman er Shabbir Ahmed.

En lærepenge

Til VG sier TV2-journalistens forsvarer, Imran Banta,  at pakistansk politi visste at Zaman var der som journalist.

Til avisen har Banta forklart at politiet sa dette til journalisten fra Lier: «Dette er en lærepenge for deg, til neste gang du kommer til Pakistan for å dekke demonstrasjoner».

– Anklagene mot Zaman er latterlige og fullstendig falske. Han var der som journalist og dekket demonstrasjonen. Zaman identifiserte seg tydelig, og politiet beslagla alle kameraer og mobiler for å skjule at de banket demonstranter. De har banket ham med køller, sier Bamta til VG.

Uro

Den fengslede statsministeren Nawaz Sharif ble 6. juli dømt til ti års fengsel in absentia for korrupsjon. Han ble pågrepet da han fredag vendte tilbake til Pakistan fra London.

Titalls tusen av Sharifs tilhengere forsøkte å ta seg til flyplassen for å ønske ham velkommen hjem, men myndighetene hadde satt ut nesten 20.000 politifolk og soldater for å hindre demonstrasjoner.

Ifølge Sharifs parti ble minst 4.000 partimedlemmer pågrepet av pakistansk politi fredag.

– Veldig spent situasjon

Yousuf Gilani (V) har pakistansk bakgrunn og følger den politiske situasjonen i hjemlandet med argusøyne.

– Det er en veldig spent situasjon i Pakistan. I utgangspunktet er det et fritt og demokratisk valg, men i realiteten knebles mediene fra å formidle nyheter. Partiledere som ønsker å holde valgkamp, blir forhindret fra å gjøre det.

Han forteller at det i forbindelse med valget foregår bestilte og voldelige demonstrasjoner.

– Demonstrasjonene er bedre organisert, og det ligger politisk kraft bak dem. Det er bestilte demonstrasjoner, hvor politiet står for mesteparten av volden. Det er ikke noe de selv ønsker, men er på bestilling fra øvre hold. Det er mye som skal til før Pakistan er en demokratisk nasjon, sier han.

– Angrepet av politiet

Aftenposten har søndag besøkt Zaman i fengselet på politistasjonen i Gujrat.

– Jeg holdt på å filme demonstrasjonen da jeg ble omringet av politiet. Jeg tok fram pressekortet mitt, men de ville ikke se på det en gang. Jeg ble slått av flere politifolk og pågrepet, sier Zaman til Aftenposten.

NTB skriver søndag ettermiddag at Utenriksdepartementet (UD) jobber med å få de nødvendige tillatelser til å dra fra Islamabad til byen Gujrat nord i Pakistan, for å besøke TV 2-reporteren i fengsel.

LES OGSÅ: Kadafi Zaman pågrepet i Pakistan

LES OGSÅ: Urinerte inne på utested

LES OGSÅ: Flere skogbranner i Sør-Norge lørdag: – Ekstremt hektisk

Artikkeltags