(Drammens Tidende)

Oppdatering: Søndag kveld , etter at denne saken ble publisert, ble Swix funnet av grunneieren.

LIER: – Swix ble vettskremt av en bil og forsvant plutselig innover i fjellet. Dette skjedde ved fem-tiden lørdag ettermiddag. Jeg lette hele kvelden. I dag tidlig fortsatte jeg letingen fra klokken fem uten resultat, forteller en fortvilet eier, Arne Sand.

Han er sauebonde i Lier og har sju gjeterhunder hjemme på gården. Sand er også på landslaget i gjeterhund. Alle hundene hans er godkjente gjeterhunder.

Skulle sette ut sauer

Fredag skulle han sette ut 500 av 1.200 sauer på beite i Hol kommune. Fjellområdet som Swix forsvant kalles Flyane og ligger i Hovet.

Med seg hadde han fire av hundene sine som skulle brukes under arbeidet med å få samlet sauene.

– Swix er en godt dressert gjeterhund, som jeg har brukt mange hundre timer på. Hadde jeg visst at hun hadde reagert på bilen, ville jeg selvfølgelig hatt henne i bånd, men hun brukes jo som gjeterhund i sauearbeidet. Det var derfor ikke naturlig å ha henne i bånd. Hun har aldri vært glad i å kjøre bil, men har aldri reagert på denne måten, forteller han.

Han prøvde å løpe etter, men uten nytte. Hunden løp i vill panikk innover fjellet.

Måtte reise

– Jeg løp rundt i fjellet og ropte så lenge jeg orket, men det var som å lete etter en nål i en høystakk. Fjellet er enormt og hun kunne være hvor som helst.

Søndag måtte han reise tilbake til gården i Lier, men før han reiste, la han ut mat og genseren sin på stølen.

Han forteller at hunden er snill og sosial, men altså redd for biler.

– Grunneieren har lett i dag og i kveld. Så fort jeg kan, reiser jeg opp igjen. Selv om jeg har flere hunder, er jeg knyttet til dem, sier han.

Swix er en ikke-langhåret tricolor border collie i fargene svart, brun og hvit

– Hvis noen finner henne, sett henne i bånd. Selv om hun er lydig, er det best å ha henne i bånd til jeg kommer, sier Arne Sand.