LIERBYEN: Deepa Rajwani Gundersen fra Tranby er ikke i tvil. En internasjonal familiedag er en strålende idé.
– Dette er en fantastisk fin måte å føre folk sammen på, på tvers av ulik kultur og bakgrunn. Utrolig positivt og hyggelig, og veldig godt organisert. Vi er jo et internasjonalt samfunn, så det er flott at det blir arrangert en slik dag, der vi kan bli bedre kjent.
Ikke plass til alle
Og Deepa var på ingen måte alene om å mene det. Lier kulturscene var stappfull av liunger og tilreisende fra nabokommunene da familiedagen gikk av stabelen lørdag. Et titalls personer måtte ta til takke med å sitte i trappa for å få med seg det som skulle skje på scenen, og de senest ankomne måtte vente ute i foajeen.
– Vi er strålende fornøyde med oppmøtet, strålte programprodusent ved Lier kulturscene, Marte Bergsland.
– Det kom så mange at vi til og med måtte avvise flere i døren, fordi det var helt fullt inne i salen. Det er jo selvsagt ikke hyggelig å måtte avvise noen, men samtidig er det fantastisk å se hvor stor interessen er for dette arrangementet, smilte Bergsland.
Som også måtte registrere at kiosken gikk tomme for både kaker og boller lenge før arrangementet var over.
Capoeira og barnekor
Inne i kultursalen loset konferansier Raaqyio Cabdulle Ahmed fra Somalia publikum gjennom et fargerikt og variert program:
Raízes do Brasil Capoeira fra Asker demonstrerte den tradisjonsrike kampsportdansen capoeira og Masoume Saydmoha Madi sang gamle, tradisjonelle sanger fra Kurdistan i Iran.
Og barnegospelkoret Sjåbagos fra Sjåstad bød på sprudlende låter av både gammel og ny dato - for å nevne noe.
Mat, henna og turban
Ute i foajeen kunne man smake på deilig mat - nærmere bestemt grønnsaker fritert i kikertmel og olje - laget av frivillige fra Lier sikhtempel, bli malt med hennamaling, få håret flettet på ekte afrikansk vis, eller få hele hodet "tullet inn" i en ekte turban. Og det ville både ordfører Gunn Cecilie Ringdal og mange med henne prøve ut.
– Dette er veldig fint at vi får lov til å vise fram litt av vår kultur, og samtidig møte så mange hyggelige mennesker. Jeg tror mange som ser oss sikher som går med turban kanskje lurer litt på hva dette er, og hvorfor vi går med turban. Men de som har vært her, trenger ikke å lure på det lenger, smiler leder av sikhtemplet, Manjor Singh.
Street dance
Inne i Hegghallen kastet også store og små seg med i dansen, da Herbie Skarbie Kawuma fra Asker og Uganda inviterte til workshop i street dance.
– Kjempegøy og veldig hyggelig med litt liv og røre, smilte Lillian Nygård fra Tranby og Sætre, som hadde tatt turen til kulturscenen sammen med hele familien.
Programprodusent Marte Bergsland håper og tror dette kan bli starten på en ny tradisjon i Lier.
– Dette er en god måte å fremme integrering på - å bare være sammen, smilte Bergsland, som håper dette kan bli starten på en ny tradisjon i Lier.
Den internasjonale dagen ble arrangert på initiativ fra Lier kulturscene, Voksenopplæringen, Frivilligsentralen, Kirken, Flyktningtjenesten og Det Utvidede Europa.