Sto i kø for å bli godkjent

NØYE: Geir Åsheim (t.v) og Terje Flesaker, avdelingsingeniør i Vegvesenet og bilteknisk konsulent i NAF, undersøkte russebilene nøye. FOTO: ROLF-MARTIN HANSEN

NØYE: Geir Åsheim (t.v) og Terje Flesaker, avdelingsingeniør i Vegvesenet og bilteknisk konsulent i NAF, undersøkte russebilene nøye. FOTO: ROLF-MARTIN HANSEN

Artikkelen er over 5 år gammel

Nærmere 20 russebiler og busser møtte opp da Vegvesenet åpnet dørene på Drammen trafikkstasjon tirsdag kveld.

DEL

(Drammens Tidende) LIER: Anledningen var gratis kontroll av russekjøretøy og livreddende opplæring i regi av Røde Kors.

Blant de mange som hadde møtt opp var Martine Lysebo, Julie Fronth-Andersen og Iselin Vernholt fra Drammen videregående skole.

De kom rullende inn i kontrollhallen med en gammel, gullfarget Ford Transit fra 1994, som de siste årene har blitt brukt som russebil.

LES OGSÅ: Forventet 50 russebiler – ti møtte opp

40.000 kroner

18-åringene fra Drammen forteller at de så langt har brukt over 40.000 kroner på bilen, og at de naturlig nok er svært spente på den avgjørende, tekniske kontrollen.

– Den har akkurat blitt EU-godkjent, og jeg ba verkstedet om å fikse alt som var feil med bilen, så vi får håpe det går bra, sier Lysebo spent.

Geir Åsheim og Terje Flesaker, som jobber som avdelingsingeniør i Vegvesenet og bilteknisk konsulent i NAF, sto bak kontrollen. De undersøkte alt fra bremser til styring, til antall sitteplasser og lys.

– Det ser ikke så gærent ut dette, sier Flesaker og lyser under bilen med lommelykt.

LES OGSÅ: Susa Berusa klar for fest

Russeoblat

Etter en drøy halvtime i kontrollhallen får jentene beskjeden de håpet på. Bilen er godkjent i den tekniske kontrollen.

– Det eneste som manglet var et lys, samt en skrue på forskjermen. Så nå er bilen godkjent, sier jentene og smiler.

Godkjent russebil betyr også at jentene får tildelt et russeoblat. Uten dette oblatet kommer de ikke inn på de største russetreffene de kommende ukene.

LES OGSÅ: Slik får du russebussen godkjent

Lokker med penger

Widar Stolts, kontorsjef for kjøretøy teknisk hos Statens vegvesen, sier de tar russens sikkerhet på alvor. Han er fornøyd med at så mange møtte opp på tirsdagens kontroll.

– I fjor var det bare ni biler og busser som møtte opp, så at så mange møtte opp i dag er vi kjempefornøyde med.

– Kontrollen har vært godt varslet på forhånd, både på nett og gjennom besøk rundt om på skolene. I tillegg er de jo med i trekningen av totalt 10.000 kroner, forteller han.

Under fjorårets kontroll ble kun halvparten av de oppmøtte russebilene og bussene godkjent. Resultatet fra årets kontroll er enda ikke klart.

Stolts opplyser til dt.no at de som ikke får kjøretøyet sitt godkjent, kan utbedre feilen/manglene og komme tilbake igjen for en ny kontroll.

Les mer om Vegvesenets russekontroll her.

Artikkeltags