Gå til sidens hovedinnhold

Lier taper naturkampen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gert Nygårdshaug skriver om «grådige Lier» i sitt innlegg i Lierposten i slutten av oktober. Grådige, ikke grønne. Har Nygårdshaug rett? Uten sammenligningsgrunnlag så er dette vanskelig å svare på, og uttrykket «Grønne Lier» har jo blitt indoktrinert til kommunenes innbyggere i lang tid. Det er ikke så mange som stiller spørsmål ved det.

Sabima, samarbeidsrådet for biologisk mangfold, har nylig sammenlignet alle landets kommuner i noe de kaller «naturkampen», og her kan vi kanskje finne svaret. Sammenligningen mellom kommunene er gjort etter parametere som inkluderer blant annet omdisponering av dyrka mark, bygging i strandsonen, naturmangfold, bygging i natur og friluftsområder. Og mange flere.

Hvaler og Flakstad kommune topper lista, med en verdi på 66. Lier kommune dukker ikke opp før ganske langt nede, helt nede på 124 plass, med en verdi på 42. Det er ikke noe å være stolt av, og indikerer i hvert fall ikke at Lier er så innmari grønn. Har liungene blitt holdt for narr? Riktignok er det mye grønt hvis man ser på et flyfoto av Lier ovenfra, men ikke alt som er grønt er bra. I tillegg byttes grønnfargen sakte, men sikkert ut med grått. Ikke store biter hver gang, men stykkevis og delt. En liten utbygging her og en liten dispensasjon der fører til at mer og mer av arealet i kommunen blir omdisponert. Fra grønt til grått.

Hva vil lokalpolitikerne med Lier kommune i fremtiden? Skal Lier være fornøyd med 124 plass på en slik rangering? Bør vi slutte å kalle Lier grønn? Dette er viktige spørsmål som kommunens politikere må stille seg selv. Jeg oppfordrer de politiske partiene i Lier til å tenke gjennom sine partiprogram, og politikerne til å tenke gjennom sine argumenter i politiske saker i kommunestyret og komiteer. Gjør dette Lier mer eller mindre grønn? Inntil politikerne gjør det, så bør man slutt å holde innbyggerne for narr, og omtale kommunen som det den er: en grå-grønn kommune med voksesmerter.

Kommentarer til denne saken