Kommuneoverlegen advarer – kikhosteutbrudd i Lier

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommuneoverlege Ingrid Bjerring ber folk være obs på symptomer på kikhoste, spesielt hos små barn.

DEL

Lier kommune har valgt å sende ut en pressemelding i forbindelse med at det er meldt om flere tilfeller av kikhoste blant eldre barn i Lier. I pressemeldingen legger kommuneoverlege Ingrid Bjerring vekt på hvor viktig det er at foreldre er obs på symptomer hos små barn:

– Større barn og voksne trenger som oftest ikke behandling for kikhoste. Men de som har barn under to år bør oppsøke fastlegen for testing ved typiske symptomer, sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring i Lier kommune.

Kikhoste er en luftveissykdom som gir langvarig hoste. Det tar sju til ti dager fra smitte til de første symptomene viser seg. Først får man feber, hoste og rennende nese en ukes tid.

– Deretter kommer en flere uker lang sykdomsperiode der man har kraftig hoste med påfølgende higing etter pusten og eventuelt brekninger, forteller Bjerring.

Svært smittefarlig

Videre i pressemeldingen opplyser Bjerring om smitterisikoen ved kikhoste.

Det er svært smittsomt og smitter ved nærdråpesmitte i forbindelse med hosteanfallene. Smitterisikoen er størst den første uken, og avtar etter cirka tre uker.

– Dersom behandlingen skal ha god effekt må den startes tidlig i forløpet. Etter fem dagers antibiotikabehandling, er man smittefri, sier Bjerring.

Hun anbefaler alle foreldre med barn under to år som ikke har fått alle vaksinene sine, om å ta kontakt med helsestasjon for vaksinering.


Det er spesielt viktig at foreldre og søsken til nyfødte også er beskyttet gjennom vaksinasjon, slik at de ikke står i fare for å smitte spedbarnet. Ved symptomer hos foreldre eller søsken, er det spesielt viktig at man oppsøker fastlege dersom barnet ikke er fullvaksinert.

Artikkeltags