Kvitt deg med denne på forsvarlig vis, ellers kan det bli dyrt

Oljetank: Fossil oljefyring blir forbudt fra 2020, og må erstattes med andre alternativer for oppvarming av bolig. Oljetanker som ikke er i bruk må fjernes. FOTO: Lier kommune

Oljetank: Fossil oljefyring blir forbudt fra 2020, og må erstattes med andre alternativer for oppvarming av bolig. Oljetanker som ikke er i bruk må fjernes. FOTO: Lier kommune

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er vedtatt et forbud mot fossil oljefyring til oppvarming av boliger og næringsbygg fra 2020.

DEL

LIER: Det betyr at dem som til nå har brukt parafin eller fossil oljefyring må finne seg en ny løsning for oppvarming av egen bolig.

Mange andre løsninger

Selv om det blir et forbud mot fossil olje og parafin, betyr ikke det at hele oppvarmingsløsningen må byttes ut. Ett alternativ er å rense oljetanken og eventuelt oppgradere brenneren, og heller bruke biofyringsolje som anses som en mer miljøvennlig løsning.

– Skal man beholde oljefyren bør eier sjekke om det må gjøres modifiseringer. Dette er best når det gjelder moderne oljefyrer. I gamle og ineffektive parafinovner og oljekjeler er andre alternativer mer lønnsomme, forteller rådgiver for miljø og samfunn i Lier kommune, Ingebjørg Tofte, som trekker fram varmepumper, solenergi, ved og trepellets som eksempler på gode alternativer.

Videre kan hun fortelle at kommunen ikke vet akkurat hvor mange oljetanker som finnes i bygda:

– Vi har ikke en fullstendig oversikt, men det står 250 på lista. For alt vi vet kan det være snakk om flere hundre til, sier hun.

I noen tilfeller ligger oljetanken ubrukt under plenen, og tanker som ikke er i bruk må fjernes. Dette på grunn av farene for forurensning.

– En oljetank er grunneiers ansvar, og har du en slik har du en potensiell miljøbombe i hagen din, advarer Tofte.

Kan få støtte

Enova kan bidra med økonomisk tilskudd. Dersom man er rask, og fullfører prosessen allerede før nyttår, har Enova doblet støtten.

– Enova skal være der med gulrøttene for å få ting i gang. Derfor kan man få økonomisk støtte hvis man setter i gang nå, opplyser Tofte.

Det innebærer at statsforetaket bidrar økonomisk til sanering eller fjerning av oljetank, og tilskudd til nye fornybare oppvarmingsløsninger.

Etter nyttår halveres støtten, og fjernes helt i 2020.

– Ikke gjør det selv

Tofte har ett viktig tips til dem dette gjelder:

– Bruk et ordentlig selskap som vet hva de gjør. Dersom du for eksempel prøver å grave opp oljetanken selv, kan det gå galt, og hvis du ender opp med å forurense vil det bli mye dyrere enn å la et skikkelig selskap ta jobben, sier hun.

Artikkeltags