– Her slår vi rett og slett litt på stortromma

Viktig deltakelse: Kommuneoverlege Ingrid Bjerring sier hun håper menge vil være med på undersøkelsen kommunen inviterer til deltakelse i. – Vi må vite noe om situasjonen i dag for at den skal kunne bli bedre i morgen, sier hun.

Viktig deltakelse: Kommuneoverlege Ingrid Bjerring sier hun håper menge vil være med på undersøkelsen kommunen inviterer til deltakelse i. – Vi må vite noe om situasjonen i dag for at den skal kunne bli bedre i morgen, sier hun.

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå inviteres liungene til å delta i en helse- og livsstilsundersøkelse i regi av kommunen. – Jo flere som svarer, jo bedre grunnlag får vi, sier kommuneoverlegen.

DEL

LIER: Lierregister (LiRe) er en helse- og livsstilsundersøkelse som skal gi presis informasjon om helsetilstanden til innbyggerne og deres opplevelse av egen helse.

Invitasjoner sendes ut både elektronisk og via post torsdag 10. januar.

– Unik mulighet

– Med dette registeret får vi en helt unik mulighet til å målrette tiltakene våre fremover. Her har liungene en stor mulighet til å bidra til å forme helse- og livsstilstiltakene i kommunen sin, og den håper vi så mange som mulig benytter seg av, sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring.

Hun forklarer at det er få kommuner som har fått til å gjennomføre en slik undersøkelse.

– Hvis vi får til dette på en god måte kan liungene være med på å påvirke det lokale folkehelsearbeidet samt sette Lier på kartet. Her slår vi rett og slett litt på stortromma fordi vi tror det vil gagne innbyggerne fremover, sier Bjerring.

Delta i forskning

En av grunnene til at undersøkelsen kommer nå er digitaliseringen som gjør det enklere å gjennomføre på en effektiv måte.

Inspirasjonen til LiRe kommer fra HUNT (HelseUndersøkelsen i Nord-Trøndelag), som har vært gjennomført fire ganger og har hatt stor innflytelse på folkehelsearbeidet ikke bare i Trøndelag, men også nasjonalt og internasjonalt. LiRe benytter samme spørsmålsstilling som HUNT og vil kunne sammenlignes med deres data.

– Første skrittet til bedre helse er kunnskap. Dette gjelder en selv som enkeltperson, og samfunnet som helhet. Folkehelse handler om å tilrettelegge samfunnet på en slik måte at alle drar nytte av det, forklarer hun, og legger til initiativet til kommunen har alt hatt ringvirkninger.

– Undersøkelsen vi nå skal gjøre har også vakt interesse fra nasjonalt hold. Rikshospitalet har inngått en avtale med oss som gjør at innbyggerne i Lier, som ønsker det, kan bli spurt om de vil delta i hjerteforskning i regi av landets fremste eksperter. Da bidrar man til viktig forskning og i tillegg får man se hjertet sitt på ultralyd, og det i seg selv er jo ganske kult, sier Bjerring.

Artikkeltags