Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Tirsdag, onsdag og torsdag i uke 26 ble 35 heldige barn, sju flotte ungdommer og noen voksne fra Lier satt tilbake 100 år i tid. «Tidsreisen» er en levende historieformidling hvor både barn, ungdom og voksne går inn i et rollespill på Lier Bygdetun. I sentrum av fortellingen står Heg-gården, en storgård som venter fint besøk. Verktøy må pusses og repareres, slåtten må gjennomføres, mye håndverk må gjøres og ikke minst mye mat må bli forberedt og laget. En gammeldags skoletime blir det også tid til. Gårdsfolk er hele tiden i arbeid på området for å sette rammene for opplevelsen. Alle barn og voksne går i tidsriktige klær. Tidsreisen er en sommeropplevelse som barna sent vil glemme, ei heller de ungdommene og voksne som er med. Det hele er et samarbeid mellom Lier Historielag, Lier Husflidlag, Lier, Røyken og Hurum Birøkterlag, Lier kommune og Lier Bygdetun.
«Tidsreisen» er unik, men er ikke eneste arrangement gjennom sommeren på Lier Bygdetun. Uteområdet er åpent gjennom hele året og det er vel verdt å legge kvelds- eller søndagsturen til bygdetunet, her er det pr. nå 12 unike bygninger fra Lier som kan beskues og man kan suge inn atmosfæren i denne lokale idyllen. Informasjon om hvert bygg kan den interesserte finne på bygdetunets hjemmeside.
Hver søndag i sommerhalvåret er kafeen i Heg Gjestgiveri åpent fra 12.00-16.00. Fast meny er rømmegrøt, vafler og kaker. I tillegg vil det noen søndager serveres mat laget av lokale råvarer.
Bygdetunet bør være en oase for Liers befolkning, gammel som ung, og hver uke jobber 30–40 frivillige med ulike oppgaver på bygdetunet både for å opprettholde standarden og for å fullføre de fremsynte planene som ble presentert helt tilbake i 1987. Det er forresten plass til flere frivillige, så har du lyst, har du lov. Kontaktinformasjon finner du på bygdetunets hjemmeside.
Jeg har alltid vært historieinteressert og har vært bestemt på at jeg skulle engasjere meg i Lier Historielag eller på Lier Bygdetun når det passet seg sånn. Nå har altså den tiden kommet, og jeg blir bare mer og mer imponert over dette unike stedet, de fantastiske frivillige, de fremsynte planene og angrer ikke et sekund på at jeg lot meg engasjere.
Gården Nedre Overn tilhørte Lier Sykehus, men da det ikke lenger var nødvendig for sykehuset å ha et eget gårdsbruk ble det etter hvert gitt i gave til Lier Historielag og stiftelsen Lier Bygdetun ble opprettet av Lier kommune og Lier Historielag i fellesskap. Pr nå er som nevnt 12 bygninger oppført og noen flere er under planlegging, blant annet et flott fullverdig gårdstun med egen husmannsplass oppe i lia opp mot Tranby. Det er ikke bare selve bygdetunet som er flott, men det ligger tett ved en godt bevart del av Norges første kjørevei, Kongeveien fra Kongsberg til Christiania og ikke minst i nærheten av både helleristninger og en gravhaug.
Så gården ligger sentralt plassert midt i hjertet av Liers historie.
Og hvorfor skriver jeg denne hyllesten, jo, selvsagt for at du skal få lyst til å ta turen oppom bygdetunet, gjerne nå allerede førstkommende søndag, om ikke bare for å oppleve den gode atmosfæren som er skapt der opp, av frivillige fra Lier Historielag gjennom snart førti år.
Lier Bygdetun, altså. – Mer enn et bygdetun.