Arealnyttelsen må holdes nede på Kværner-tomta

FOTO: NILS MAUDAL

FOTO: NILS MAUDAL

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Førstkommende tirsdag behandles naboenes klager på den nye reguleringsplan for Kværner-tomta. Vi skrev klager etter at en facebookavstemning blant naboene ga overveldende flertall for å klage.

Den gamle reguleringsplanen ville neppe blitt revidert om det ikke var for naboenes reaksjoner.

Reaksjonene gikk både på at det i det hele tatt skulle etableres et stort næringsområde her i dette området som har helt unike geologiske, botaniske, zoologiske og historiske kvaliteter, og på omfanget og måten det ble utført på.

Skaden var allerede skjedd, men vi oppfattet at det politiske miljøet tok selvkritikk.

Klagene avvist

Og at de i likhet med oss ønsket å gjøre skaden minst mulig. Hadde vi visst at krefter blant politikerne og administrasjonen skulle bruke anledningen til å tyne arealutnyttelsen på området enda mer enn en den gamle reguleringsplanen la opp til – ikke bare på det nysprengte området, men også på Akers utbygde tomt – hadde vi kanskje bare holdt munn ...

Det er nemlig underveis i prosessen lagt inn en linje i saksforberedende dokumenter om at det å øke arealutnyttelsen var et av premissene for ny reguleringsplan.

Dette har vi ikke greid å finne igjen i politiske vedtak, og vi lurer på hvor dette premisset kommer fra. Vi stilte spørsmål om dette i publikums kvarter før sist planutvalgsmøte, men fikk ikke svar.

Planutvalget avviste klagene. Vi kommer til å gjenta spørsmålet i publikums kvarter før kommunestyremøtet.

Arealutnyttelse

Dersom dette premisset ikke er forankret i et vedtak, anser vi dette som et grovt feilpremiss som har ført de folkevalgte som skulle behandle saken på ville veier. Saken bør i så fall settes på pause til man har funnet ut hva som har skjedd.

Tilbake til arealutnyttelsen. Uavhengig av hva svaret på spørsmålet vårt måtte bli – det å holde arealutnyttelsen nede er et svært enkelt grep som med stor sannsynlighet vil kunne redusere enn rekke problemområder; støy, trafikkmengde, utsikt fra boligområdet, opplevelsen av kulturminnene spesielt og turområdet generelt, og konsekvenser for naturen.

Mens det å øke arealutnyttelsen gir motsatt effekt. Det er per i dag ikke behov for å øke arealutnyttelsen; i planforslaget anføres ingen annen grunn til å øke utnyttelsen, enn at man vil slippe fremtidige dispensasjonssøknader.

Håper å bli hørt

Det eksisterer ikke slike behov per i dag, står det. En slik argumentasjon provoserer oss berørte naboer som har lagt ned utallige timer i arbeidet med å gi gode innspill til planprosessen.

Det er synd, for vi som har vært mest aktive har opplevd forholdsvis mye imøtekommenhet og vennlige politikere.

Men det har i våre øyne ofte sviktet når de viktige beslutningene skulle tas. Vi holder oss i det siste halmstrået som forestående klagebehandling er, og ber kommunestyret om å holde arealutnyttelsen nede på det opprinnelige nivået.

Vi håper dere hører på oss denne gangen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken