Sunn mat i små mager

MMMM! Tomatsuppen var god, synes Elena Reppesgård (5). Så er da også tomatsuppen laget av ferske, saftige tomater.

MMMM! Tomatsuppen var god, synes Elena Reppesgård (5). Så er da også tomatsuppen laget av ferske, saftige tomater. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Barna i Utsikten barnehage klarer det. Da klarer du det også.

DEL

Mange tyr til posemat i en travel hverdag. Forståelig nok. Men kanskje er det verdt å bruke noen minutter ekstra på å lage maten selv? 

Vi har besøkt Utsikten barnehage. De klarer det, og du kan klare det. Å lage sunn, hjemmelaget mat - som smaker godt!

- Og så blir kroppen kjempesterk, forteller barnehagebarna.

Vi følger den liflige duften av tomatsuppe og nystekte rundstykker til vi kommer til kjøkkenet til Hakkespettene og Uglene.

Der møter vi ivrige 4-5-åringer, travelt opptatt med å røre i suppegryta og dekke bordene til dagens varme lunsjmåltid.
 

Ikke vondt og kjedelig

Sammen med barnehagepersonalet og ernæringsfysiolog Iren Vagstad Ellingsen, har barna i Utsikten barnehage vært med på tilberedningen av lunsjen.

Og, jo, da, barna vet godt at det er lurt med sunn mat, men akkurat nå tenker de nok aller mest på at de er veldig sultne. De gleder seg til å spise lunsj etter å ha lekt noen timer ute i nysnøen.

En av mytene ernæringsfysiologen gjerne vil til livs, er at sunn mat er vondt og kjedelig.

I løpet av hele uken har personalet og alle barna i Utsikten barnehage hatt fokus på sunt kosthold og gode matvaner. Personalet er blitt kurset, og ungene deltar aktivt i tilberedningen.

Og her skal maten lages fra grunnen av – posemat er bannlyst. Ukesmenyen har bestått av blant annet kyllingspyd, pizzasnurrer, scones og ost- og skinkemuffins. Fisk og grønnsaker er sentrale ingredienser, og oppskriftene er sendt til foreldrene.

- Og for at barna skal få et bevisst forhold til sunn mat og godt kosthold, er det viktig å involvere dem i tilberedningen av maten. De syns jo det er veldig moro, sier Iren, som presiserer at barna lærer gode matvaner ved praktisk øving,

- Nei, det nytter ikke å presse på barna gode matvaner ved å bruke pekefingeren, sier Iren, som til daglig jobber som kostholdsekspert på Heiaklinikken.
 

Tomater i tomatsuppa

Sammen med de voksne, tar noen av barna rundstykkene ut av ovnen. Noen får gi tomatsuppen en siste omrøring med stavmikseren, mens andre skreller hardkokte egg. Og uttrykket «jo flere kokker, jo mer søl» gjelder ikke i Utsikten barnehage.

- Hva har vi puttet oppi tomatsuppen, da? spør pedagogisk leder Karina Steen.

- Tomater, så klart!

- Og kanskje bananer? foreslår ett av barna.

- Nei, men «iaffal» løk, retter de andre.


Mmmm, deilig!

Oskar og Daniel plasserer glass og tallerkener forsiktig på spisebordene, og det er straks klart for varm lunsj.

Barna setter seg rolig til bords, og blåser forsiktig på den varme suppen. Noen av barna er imidlertid skeptisk til tomatsuppe,

- Nei, vil ikke ha suppe! klaget en av guttene, men etter en liten smak, gled den ned.

En liten skje med rømme gjør gjerne susen. Og så er det lov til å dyppe rundstykket ned i suppen,

- Mmmm, det var godt, altså, sier fem år gamle Elena.


Om å ta seg tid

- Og det som er viktig nå, er å ta seg god til måltidet. Mat skal være sosialt og hyggelig. Å gjøre måltidet til en samlingsstund, er også med på å skape sunne og gode matvaner. Tålmodighet er et stikkord, sier ernæringsfysiolog Iren.

I Utsikten barnehage har man bestandig vært opptatt av at barna får i seg sunn mat, og det skal de selvsagt fortsette med – både av den maten de lager selv, og av den de oppfordrer foreldrene til å legge i barnas matpakker.

- Vi kaller oss en sukkerredusert barnehage, og vi ser at med sunn og næringsrik mat blir barna mindre oppjaget og mer konsentrert, forteller barnehagepersonalet.

Og etter en god og varm og lang lunsj, er barna på Hakkespett- og Ugleavdelingen proppfulle av tomatsuppe, egg og energi og klare for nye runder ute på lekeområdet.

Oppskriftene på hjemmelaget tomatsuppe og knekkebrød finner du i Lierpostens papirutgave torsdag 28. november.

Artikkeltags