NØSTE: Med humor og selvironi fortalte Unge Sikher hvordan det er å være sikh i Norge – og i Lier.

Lørdag inviterte Unge Sikher til åpen dag i sikhtemplet i Nøsteveien, og folk strømmet på for å lære mer om denne kanskje litt ukjente religionen.

- Vi er på én måte veldig synlige, i og med at vi går med turban – i alle fall mennene – men kanskje litt mer usynlige når det kommer til hvor mye folk vet om oss. Derfor er det utrolig hyggelig at så mange gidder å bruke en lørdag til å komme hit og bli litt bedre kjent med oss, sa Sumeet Singh – kjent fra NRK-programmet Lovesikh – under den timeslange introduksjonen til sikhismen.

Sannhetens øyeblikk

Balprit Singh sto for ett av høydepunktene under arrangementet. Han skulle nemlig avsløre hva han hadde under turbanen…

- Alle har sin måte å gjøre dette på, og jeg har utviklet min egen teknikk og stil når det kommer til hvordan jeg får turbanen på, og hvordan den ser ut når jeg er ferdig, forklarte han.

Selv om prosessen er nokså omstendelig, kunne Balprit skryte av at han kan få turbanen på plass i løpet av et par minutter, dersom han må skynde seg.

- Som dere ser, her er det ingen bombe, kun masse hår, spøkte han.

Imot klasseskille

Rundt 150 mennesker fant veien til et av Europas største og mest moderne sikhtempler for å se, lytte, smake og lære mer om denne religionen, som oppsto i India for ca 500 år siden.

- Vi sikher er utrolig lite kreative når det kommer til navn, i hvert fall etternavn. Alle kvinner heter nemlig Kaur, og alle menn heter Singh. Det er fordi sikhismen er imot alt som heter kastesystem og klasseskille, og derfor skal ingen ha noe "finere” etternavn enn andre, forklarte Sumeet Singh.

Les mer om åpen dag i Lierpostens papirutgave 22. januar.