Kan bli Norges vakreste hjem

PRINSESSEROMMET til Jenny (4) er også samlingssted når det skal legges puslespill. Da trår både lillebror Peder (1) og pappa Christian til med en hjelpende hånd.

PRINSESSEROMMET til Jenny (4) er også samlingssted når det skal legges puslespill. Da trår både lillebror Peder (1) og pappa Christian til med en hjelpende hånd. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

På seks år har ekteparet Moe på Liebråten gård renovert og skapt drømmehuset. Nå er gården en av finalistene i konkurransen om å bli «Norges vakreste hjem».

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

I 2005, etter noen år i Drammen, tok Christian Opsahl Moe med seg kjæresten sin, Linn fra Sigdal, og flyttet tilbake til gården han vokste opp på i Lier.

Der ventet et hus fra 1952 som skulle bli parets store prosjekt - og nærmest en livsstil.

- Dette er en slektsgård, vi er fjerde generasjon som bor her, og dette er ikke en jobb vi har gjort for å selge til andre. Vi ville skape noe som er oss og som barna kan ta over en gang i framtiden, sier Linn Røste Moe, og sikter til Jenny (4) som har krøllet seg opp i en godstol foran TV'en og Peder (1) som er på jakt etter en ball under sofaen.

Koselig sveitserhus

Gårdshuset ble bygget i 1952 som omsorgshjem for 15 psykiatriske pasienter, noe det er lange tradisjoner for i Lier.

Da Linn og Christian bestemte seg for å flytte til gården fant de ut at et par beboere var bare fint å ha på gården, og disse deler i dag det som egentlig er hovedhuset med faren til Christian.

Gårdshuset til ekteparet er det som i dag framstår som hovedhus i sveitserstil.

- Ideene har kommet fra hodet mitt, og det har sikkert noe å gjøre med at jeg er oppvokst i Sigdal - jeg liker å ha det landlig og koselig rundt meg. Det skal ikke se ut som vi bor på Lier bygdetun. Vi har småbarn i huset, så det må være funksjonelt, forklarer Linn, og legger til at hun elsker loppemarkeder.

- Jeg liker møbler med historie, og i løpet av de seks årene vi brukte på å renovere hamstret jeg på blant annet Finn.no og loppis, ler hun, og forteller om bokser med ting hun ikke engang husket hun hadde kjøpt da de holdt på å møblere huset.

Blodslit

Linn og Christian har gjort så mye som mulig selv og har etter hvert blitt drevne i faget. Tak og reisverk er det eneste som ikke er byttet ut, så erfaringene de har fått med seg er enorme.

- Vi skjønte ikke hva vi holdt på med, og godt er det for da hadde vi ikke begynt, sier Linn litt lattermildt og vrir seg når ordet blåleire nevnes. Christian nikker samtykkende ved siden av.

- Det har vært et blodslit. Vi visste vel ikke helt hva vi gikk til, ler han, og legger til at følelsen av å være ferdig er litt ambivalent.

- På en måte er det godt å være ferdig, samtidig er dette med renovering blitt veldig oss. Det er noe vi liker å holde på med, forklarer han.

Populær gård

Det var både venner og familie som oppfordret dem til å melde seg på i BoligPluss' konkurranse om «Norges vakreste hjem», men Linn holdt litt igjen.

- Jeg syntes «Norges vakreste hjem» høres litt klisjéaktig og flåsete ut. Dessuten er det jo ikke så herskapelig hos oss, men vi har jo et veldig personlig preg på hele huset så jeg meldte oss på og ble veldig overrasket og glad da jeg fikk høre at vi var blant de ti finalistene, forklarer Linn.

Hun er veldig spent på om de når opp i konkurransen, og håper mange sambygdinger går inn på nettet og stemmer før fristen går ut 20. september.

Om de ikke vinner konkurransen har likevel huset deres falt i smak hos mange.

Blant annet tropper snart TVNorge opp på gården for å filme en episode kalt «Tilbake til røttene» til en ny serie kalt «Herlige hjem».

- Livet er godt

Men det er jo ikke bare huset det har skjedd en utvikling med på de seks årene som har gått siden de startet.

Under hele renoveringsperioden har begge vært i full jobb, Linn har tatt etterutdanning, de har giftet seg og fått to barn.

- Vi synes det har vært veldig moro, og så har vi vel vært for slitne til å krangle, ler Christian når han skal forklare hvordan forholdet faktisk har overlevd under denne tiden.

Begge to innrømmer at uteliv ikke frister lenger, livet på gården er altfor godt til det. Og ifølge Linn trives de med det;

- Ja, her har vi høner, kjøkkenhage og det koselige huset vårt. Trenger vi noe mer da?

Ønsker du å stemme i konkurransen? Klikk her.

Artikkeltags