Hip hop mot hets

Emilie deltar i musikkonkurransen rapvalg.no med sin egen låt ”Level 1 – samme sak”. Du kan gå inn på nettet, høre sangen, og stemme Emilie fram til den nasjonale finalen.

Emilie deltar i musikkonkurransen rapvalg.no med sin egen låt ”Level 1 – samme sak”. Du kan gå inn på nettet, høre sangen, og stemme Emilie fram til den nasjonale finalen.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Emilie Bjåland Wold bruker musikk i kampen mot netthat og ekstremisme.

DEL

Og 22-åringen fra Tranby deltar med sin egen raplåt – «Level 1 – samme sak» – i en musikkonkurranse der noe av hensikten er å inspirere alle unge til å bruke stemmeretten sin ved det kommende stortingsvalget.

SKAPE ENGASJEMENT

Bak konkurransen står blant andre alle de politiske partiene, Stemmerettsjubileet 2013 og organisasjonen Fritt Ord, og avstemmingen foregår på nettsiden www.rapvalg.no.

Låttekstene skal være samfunnsengasjerte og vise ungdom at det nytter å si fra, at akkurat din stemme kan utgjøre en forskjell i kampen for det du mener er viktig og som du tror på.

Emilie BW (som er artistnavnet) er plukket ut blant over 100 innsendte bidrag, og er nå i et semifinaleheat, sammen med 34 andre.

– Nå håper jeg at mange lierfolk går inn på rapvalg.no og stemmer på min låt, sier Emilie, som samtidig oppfordrer ungdom til å gå inn på nettsiden for å høre på låtene og de forskjellige politiske budskapene.

Fristen for å avgi stemme er 15. august, og det skal kåres ti finalister, som skal framføre låtene sine på Blå i Oslo i slutten av august. Vinneren stikker av med hovedgevinsten på hele 100.000,- kroner.

FOR FÅ JENTER

Emilie har bestandig vært samfunnsengasjert og samtidig brennende opptatt av dans og hip hop-musikk.
Så for henne var kombinasjonen i rapvalg.no helt perfekt. I en delvis manns- og guttedominert musikksjanger, kaster Emilie seg uredd og dedikert inn på scenen. Kun fire av 34 deltagere er jenter, og Emilie er den eneste jenta i semifinalen som rapper på norsk.

– Det er altfor få jenter som rapper, det har jeg lyst til å gjøre noe med, smiler Emilie.

«Han sier jeg kan’ke rappe, men jeg driter i det.
Har et par ting å si, så hør meg, la meg si det.»

I Emilies raplåter betyr tekstene mye, men det er like viktig at musikken har den gode «beaten» og den rette «flowen».

SATSER PÅ DANS OG MUSIKK

Og nå er Emilie klar til å satse på musikken og dansen. Etter nylig å ha avlagt sin bacheloreksamen i statsvitenskap, skal kommende år kun vies hip hop’en.
– Jeg gleder meg veldig til å gjøre noe helt annet enn universitetsstudier, og jeg har lyst til å tøye mine egne grenser. Jeg har planer om å gå inn for saken med liv og lyst, og det skal bli veldig spennende å se hvor god jeg kan bli, sier Emilie ivrig.
– Jeg elsker jo musikk, hip hop og dans, så det kommer til å bli et fantastisk år.

MOT EKSTREMISME – FOR DIALOG

I sin raplåt «Level 1 – samme sak», vil Emilie fokusere på hatefulle ytringer på internett, samt arbeide mot ekstremisme, og for dialog.
– Det er altfor mye mobbing på nettet. Det er mye hat, spesielt overfor kvinner som uttaler seg offentlig, sier Emilie, som ønsker at de som ytrer seg på nett må bli flinkere til å akseptere forskjeller og uenigheter. I beste hip hop-ånd, er respekt et nøkkelbegrep.

– Jeg hører jo at dette er en superklisjé, men jeg skulle ønske folk i større grad brukte nettet til å foreslå løsninger, til å se muligheter i stedet for begrensninger, sier Emilie.

«Ikke noen sak å stå for saker, være hjerterå,
Du skjules bak et pseudonym, kan tenke etterpå.
Øke penselstrøka, gjøre veien smal.
Hate alle andre, gjøre deg selv gal.
Du er på level 1, mann – utrolig lavt nivå.
Tror du er interessant, at alle følger med deg nå.»

Artikkeltags