Gå til sidens hovedinnhold

– Historie er grunnmuren

Artikkelen er over 5 år gammel

Det sier Knut A. Andersen, historiker, fotograf og årets mottaker av kulturprisen.

LIER: – Alt vi står på er bygd opp av historien. Det er spennende, interessant og lærerikt, sier Andersen når han skal fortelle hvorfor han engasjerer seg så mye i nettopp historie.

Kulturarven

Når Andersen nå får Lier kommunes kulturpris, er det for mangeårig innsats og formidling innen «kulturarvfeltet».

– Jeg hadde hørt noen rykter om at jeg kunne få prisen, men hadde ikke regnet med det. Tildelingen synes jeg er utrolig hyggelig, og jeg ble veldig glad, sier han, og legger til at det ikke minst er en anerkjennelse av arbeidet han har lagt ned i Lier Historielag siden 1985.

– Det viser at sakene jeg har jobbet, og jobber, med har betydd noe, sier Andersen. Han var leder for historielaget i perioden 2002-2007, og har engasjert seg i en rekke lokalhistoriske spørsmål. I tillegg er han en ettertraktet foredragsholder.

Jernbanen

I den senere tiden har han fått mye oppmerksomhet for jernbanebildene sine. Bildene han hadde tatt fra togstrekningen Drammen – Asker før Liertunnelen åpnet, og toget mellom Drammen og Oslo gikk innom Lierbyen.

Det som begynte som en beskjeden utstilling på Bygdetunet i 2013 fikk stor oppmerksomhet og vokste seg større, og endte til slutt opp på Norsk Jernbanemuseum på Hamar.

– Det er klart at dette med jernbanebildene har fått veldig stor oppmerksomhet, mye større enn hva jeg hadde forutsett, sier Andersen.

Utvandringen

Etter 30 års engasjement i historielaget, er det spesielt arbeidet og engasjementet med utvandringen fra Lier til USA på 1870/80-tallet som har betydd mye for Andersen.

– Vi opplever en tid hvor stadig flere er på vandring, spesielt nå, og hva skjer når mennesker flytter til et nytt miljø. Hva kan vi lære av det, og hva har vi lært av det. Har vi lært noe? Det at så mange nordmenn utvandret på en forholdsvis kort periode, det er spesielt. Det er en kjempesak som har opptatt meg, sier Andersen, som har blitt kjent både her hjemme og i USA for foredrag om temaet.

Gjennom jobben i historielaget var han også med på å dra i gang produksjonen av årbøkene igjen, og det var også Andersen som introduserte internett i laget.

– Hvor kommer interessen fra?

– Det er bare å bli gammal nok, så ser en på det en har. Da ligger historien der alt, humrer han.

Kommentarer til denne saken