Kommunenes utstyrssituasjon: – Trenger masker i Lier

DEL

(Drammens Tidende) NB. Saken oppdateres kontinuerlig. Foreløpig har ikke alle kommuner besvart Drammens Tidendes henvendelser.

DRAMMENSREGIONEN: Utstyrssituasjonen for helsevesenet i Drammensregionen er mandag formiddag under kontroll.

Likevel er det behov for helt spesifikt utstyr.

Snart spritmangel i Øvre Eiker

Kommunalsjef for helse og omsorg i Øvre Eiker, Kari Hesselberg, forteller mandag ettermiddag at kommunen har nødvendig smittevernsutstyr, men at det snart er i ferd med å gå tomt:

– Vi kommer snart til å mangle. Vi har for lite.

Hesselberg henstiller innbyggerne til å hjelpe kommunen med smittevernsutstyr som blant annet munnbind og støv/ -pustemasker:

– Det er noe av det vi virkelig trenger, men vi mangler også smittefrakker og lange hansker. Vi får heller ikke tak flere visir.

– Vi har sprit, men det kommer til å mangle smart, tilføyer hun.

– Så skulle det være noen der ute som har et hjemmebrentapparat putrende på låven, er de hjertelig velkommen til å levere?

– Det er jeg i tvil om, svarer Hesselberg lattermildt.

– Men det burde være mulig å fremskaffe mer desinfeksjon. Nasjonale myndigheter bør søke å finne en løsning på dette, sier hun langt mer alvorlig.

Hun forteller at kommunen har kontroll på utstyrssituasjonen, men at de nå har vært nødt til å begynne å rasjonere:

– Det finnes andre typer smitter også, som vi prøver å begrense, så vi har begynt å være mer restriktive enn hva vi pleier å være, slik at utstyret kan vare litt lenger.

– Men vi er forberedt for en stund, men den stunden kommer ikke til å vare lenge, tilføyer hun.

Dersom det skulle bli påvist smitte i kommunen, tror hun de vil klarer seg i inntil 14 dager.

Kommunen ber derfor innbyggere som skulle ha nevnte smittevernsutstyr eller desinfeksjonsmiddel, om å ta kontakt, enten på telefon (48 25 12 92) eller e-post hildeiren.perry@ovre-eiker.kommune.no, slik at overlevering kan avtales.

PS. Bidrar du, din familie eller bedrift til kommunene? Tips oss om ditt bidrag på tips@dt.no eller telefon 03232.

Pustemasker i Lier

I Lier kommune, hvor fire har fått påvist smitte, er det nå størst behov for pustemasker med ventil av typen FFP3 og FFP2.

Maskene er tiltenkt helsepersonell som skal undersøke pasienter.

FFP2: Disse puste- / støvmaskene er ettertraktet som følge av Korona-utbruddet. Skulle det finnes noen der ute vil disse bli satt umåtelig stor pris på.

FFP2: Disse puste- / støvmaskene er ettertraktet som følge av Korona-utbruddet. Skulle det finnes noen der ute vil disse bli satt umåtelig stor pris på. Foto:

Kommuneoverlege Ingrid Bjerring opplyser til Drammens Tidende at det er vanskelig å si noe om hvor mye utstyr de vil ha behov for, da dette avhenger av mange faktorer, men:

– Vi regner med å gå igjennom minst 100 sett med utstyr daglig.

Kommuneoverlege i Lier, Ingrid Bjerring forteller at det er stor rift om pustemaskene, og at det nå begynner å bli tomt.

Kommuneoverlege i Lier, Ingrid Bjerring forteller at det er stor rift om pustemaskene, og at det nå begynner å bli tomt. Foto:

Maskene er det stor rift om, forteller hun videre:

– Det er manko over hele linja. Helsedirektoratet har sendt ut brev til kommunen for å kartlegge behovet.

De var allerede søndag kveld ute på sine Facebook-sider og etterspurte utstyret – utstyr de håper de kan få, men også ser seg villige til å betale for.

Responsen har ifølge kommunen vært god, og de jobber nå med å kontakte de som har meldt at de har slike masker.

De som måte ha noe til over, bes ta kontakt via e-post: korona@lier.kommune.no. Kommunen stiller med sjåfører som selv henter utstyret de trenger.


Kontroll i Drammen

Kommunalsjef for helsetjenester og øverst ansvarlig for helseberedskapen i Dramme kommune, Anne Hilde Crowo, forteller at de ikke har mye utstyr, men at utstyrssituasjonen er under kontroll:

– Vi har fått inn mange henvendelser fra næringsliv, private og andre som har utstyr de vil dele. Dersom vi får tilbud om noe, blir de henvist videre til helseforetaket Sykehusinnkjøp som holder oversikt over dette.

– Drammen kommune har også ansatte som til enhver tid organiserer og holder oversikt over våre egne lagre, men alt er velkomment tilføyer hun.

Kommunalsjef for helsetjenester og øverst ansvarlig for helseberedskapen i Dramme kommune, Anne Hilde Crowo, forteller at de har kontroll på situasjonen.

Kommunalsjef for helsetjenester og øverst ansvarlig for helseberedskapen i Dramme kommune, Anne Hilde Crowo, forteller at de har kontroll på situasjonen. Foto:

Crowo forteller videre at de behøver forskjellig type utstyr til forskjellige type håndteringer, alt fra utstyr til helsepersonell som er tett på pasientene, til andre i kommunen.

– Vi vurderer det systematisk nøye, slik at de ansatte har riktig type utstyr når de er i kontakt med de smittede og at de smittende ivaretas, og at dette gjøres systematisk riktig.

De som ønsker å bidra, kan ta kontakt med kommunen på deres hovednummer 32 04 00 00. Der vil de bli henvist videre til rett person.

Drammen kommune vil nå gi daglige pressebriefer klokken 15:00. Disse vil bli omtalt her på DT.no.

NB. Drammens Tidende kommer tilbake med mer informasjon fra Asker, Øvre Eiker og Modum så fort disse har besvart våre henvendelser.
Artikkeltags