Aktivitetene må kunne gjennomføres uten foresatte til stede, presiseres det i en pressemelding fra kommunen.
– Vi er veldig glade for at vi nå kan åpne opp for at barn og unge kan delta på kultur-, idrett- og fritidsaktiviteter. Det vet vi at mange har ventet på, sier ordfører Gunn Cecilie Ringdal, som minner om at det fortsatt ikke er mulig å arrangere turneringer, kamper og stevner.
Ungdomsskolene i Lier går nå fra rødt til gult nivå, men skolene beholder undervisningsplanene som allerede var lagt for denne uken.
Den reviderte forskriften for Lier gjelder inntil videre, og skal opp som sak i kommunestyret 9. februar.
Haller og vaksinering
Selv om barn og unge nå kan gjenoppta fritidsaktiviteter, kan noen aktiviteter i perioder fremover bli berørt av at idrettshaller skal benyttes til koronavaksinering.
I Lier kommunes beredskapsplan er idrettshaller definert som lokaler for blant annet massevaksinering. I første fase av vaksineringen er det snakk om å benytte 1500 kvadratmeter i tilknytning til Hegghallen.
– Vi er lei oss for at bruk av denne hallen til vaksinering går utover barn og unges fritidsaktiviteter. Vi gjør alt vi kan for å skjerme barn og unge. Men det å gjennomføre en vaksinering av flere tusen liunger midt i en pandemi, er som å håndtere en krisehendelse i krisen. Samtidig er det vaksinering som gjør at vi kan få hverdagen vår tilbake, sier ordføreren.
Lier kommune får varsel fra Folkehelseinstituttet rundt fem dager før mottak av vaksiner. Dermed kan det oppleves at haller må stenges på kort varsel.
Kriterier må oppfylles
Bak valget om å bruke idrettshallene ved Hegg, Sylling og Heia som lokaler til koronavaksinering ligger det en grundig vurdering. Lokalene som skal brukes til vaksinering må blant annet oppfylle krav om størrelse, tilgjengelighet og IKT- og fiberkapasitet.
I tillegg må det være fasiliteter som oppvarming og toalett for dem som skal vaksineres, og pauserom, skifterom og kjøkken for dem som skal jobbe.
Det er gjort vurderinger av flere andre lokasjoner, som samfunnshus, skoler, næringsbygg og telt. Lier kommune får dessuten henvendelser med forslag til lokaler som kan brukes til vaksinering, og disse sjekkes ut.
– Vi gjør fortløpende vurderinger for å se om andre lokaler enn idrettshallene egner seg til vaksinering, men per i dag er det altså idrettshallene som er best egnet med tanke på kriteriene som må oppfylles, sier ordføreren, og oppfordrer liunger som kjenner til egnede lokaler om å ta kontakt.
Prosjektleder for koronavaksinasjonsprogrammet i Lier, Heidi Kristin Ringstad, understreker at det kan hende kommunen finner andre egnede lokasjoner når vaksineringen av yngre grupper starter og vi går inn i en varmere årstid.
– Dette vurderer vi hele tiden, sier Ringstad.
Forskrift om smitteverntiltak for å forebygge koronasmitte (covid-19) i Lier kommune
Fastsatt av kommunedirektøren i Lier 19.01.2021 med hjemmel i smittevernloven § 4-1 etter delegert myndighet fra kommunestyret jf. vedtak av 01.12.2020. Endrer forskrift fastsatt av kommedirektøren i Lier 04.01.2021.
§ 1 Virkeområde
Denne forskriften gjelder for alle virksomheter og alle som til enhver tid oppholder seg i Lier kommune.
§ 2 Forholdet til nasjonale regler
Der denne forskriften er strengere enn nasjonale regler og retningslinjer, gjelder bestemmelsene i denne forskriften foran de nasjonale reglene, inkludert covid-19-forskriften.
Der denne forskriften ikke gir særskilte regler, gjelder nasjonale regler og retningslinjer, inkludert covid-19-forskriften.
§ 3 Kollektivreiser
Lier kommune oppfordrer til å unngå bruk av kollektivtransport. Dersom kollektivtransport likevel benyttes, skal det utvises særskilt oppmerksomhet på å følge gjeldende nasjonale regler og retningslinjer om smittevern og ta særlig hensyn til medreisende. Se § 5 for nærmere regler om bruk av munnbind ved kollektivreiser.
§ 4 Hjemmekontor og møtevirksomhet
Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig.
Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at de ansatte har fått beskjed om hvordan hjemmekontor skal gjennomføres i virksomheten.
Møtevirksomhet skal gjennomføres digitalt så langt arbeidets art tillater det. Der digitale møter ikke lar seg gjennomføre, skal det holdes minst 1 meter avstand til andre møtedeltagere som ikke tilhører samme husstand.
Utover dette gjelder nasjonale regler og retningslinjer om smittevern på arbeidsplasser.
§ 5 Plikt til bruk av munnbind
Det skal brukes munnbind når det ikke er mulig å holde 1 meter avstand til andre enn husstandsmedlemmer i butikker, i fellesarealer på kjøpesentre, på serverings- og skjenkesteder, i tros- og livssynshus og i lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter. Dette gjelder likevel ikke ved kortvarige passeringer av andre. Plikten til bruk av munnbind gjelder heller ikke de som utøver fysisk aktivitet.
Plikten til å bruke munnbind i første avsnitt gjelder tilsvarende for ansatte på steder hvor det ikke er mulig å holde 1 meter avstand fra besøkende/kunder. Dette gjelder ikke for ansatte på steder hvor det er iverksatt andre smitteverntiltak for de ansatte som bruk av skillevegger o.l. i henhold til Folkehelseinstituttets anbefalinger.
Reisende i kollektivtrafikken skal bruke munnbind når det ikke er mulig å holde 1 meter avstand til medreisende. Dette gjelder også på innendørs stasjons-områder.
Passasjerer skal bruke munnbind i taxi. Munnbindet skal tas på før passasjeren setter seg inn i taxien, og skal ikke tas av før reisen er avsluttet og passasjeren har gått ut av taxien. Plikten til å bruke munnbind gjelder tilsvarende for sjåfør når det er passasjer i taxien.
Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind. Folkehelseinstituttets anbefalinger om bruk av munnbind gjelder tilsvarende.
§ 6 Serverings- og skjenkesteder
Serverings- og skjenkesteder i Lier kommune kan holde åpent dersom de oppfyller kravene til forsvarlig drift ved serveringssteder som følger av covid-19-forskriften. Det er likevel ikke tillatt å slippe inn gjester etter klokken 22.00. Se § 5 for nærmere regler om bruk av munnbind på serverings- og skjenkesteder.
Skjenking av alkohol er ikke tillatt.
Kommunen kan stenge de serverings- og skjenkestedene som ikke overholder kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift og øvrige krav i denne forskriften, jf. smittevernloven § 4-1, tredje avsnitt.
§ 7 Sammenkomster i private hjem, hytter og lokaler
Det er ikke tillatt å arrangere eller å delta på private sammenkomster med mer enn 5 gjester, i tillegg til husstandens medlemmer. 2 husstander kan likevel møtes uavhengig av antall husstandsmedlemmer.
For barn og unge som tilhører samme barnehage- eller skolekohort kan hele kohorten samles.
Arealene må være dimensjonert slik at alle som ikke er i samme husstand eller i samme barnehage- eller skolekohort, kan holde minst 1 meter avstand til hverandre.
§ 8 Øvrige sammenkomster/arrangementer
Det er ikke tillatt å arrangere eller delta på arrangementer, hverken innendørs eller utendørs. Med arrangementer menes sammenkomster som fremgår av covid-19-forskriften § 13, første avsnitt, bokstav a til g.
Dette gjelder ikke:
a) bisettelser og begravelser, begrenset opp til 50 deltagere
b) vielser, dåp og lignende religiøse eller juridiske seremonier, såfremt seremonien gjennomføres uten tilskuere til stede
c) kamper, konkurranser, forestillinger og tilsvarende arrangementer for toppidretten og der profesjonelle aktører deltar, såfremt det ikke er publikum til stede
d) «drive in»-arrangementer for bil eller tilsvarende lukket kjøretøy
For arrangementer etter bokstav a-c skal arrangøren sørge for at alle, som ikke er i samme husstand, skal kunne holde minst 1 meter avstand til hverandre. For øvrig gjelder også covid-19-forskriften §§ 13 b-d om krav til smittevernfaglig forsvarlig gjennomføring, avstand og deltageroversikt.
For arrangementer etter bokstav d skal arrangøren sørge for at bilene plasseres på en måte som gjør at personer i ulike biler skal kunne holde minst 1 meter avstand til hverandre. For øvrig gjelder også covid-19-forskriften § 13 b om smittevernfaglig forsvarlig gjennomføring.
Det er ikke tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster i etterkant av arrangementer som nevnt i bokstav a-d, med unntak av sammenkomster i tråd med § 7.
§ 9 Stenging av offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter
Offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs skal holde stengt. Dette omfatter blant annet:
• treningssentre
• museer
• ordinær kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder
• bingohaller og tilsvarende underholdningssteder
Dette gjelder ikke:
a) steder og virksomheter som skal gjennomføre aktiviteter etter § 10 bokstav b
b) treningssentre hva gjelder rehabilitering og opptrening etter skade eller sykdom, når dette tilbys en til en
c) biblioteker
d) tros- og livssynshus
e) gallerier og annen utsalg av kunst
§ 10 Organiserte trenings-, kultur- og fritidsaktiviteter
For organiserte trenings-, kultur- eller fritidsaktiviteter gjelder følgende:
a) Utendørs aktiviteter
Det er tillatt å organisere og delta i utendørs organiserte aktiviteter for
• barn og unge opp til 20 år, så lenge aktiviteten kan gjennomføres uten foresatte til stede
• øvrige over 20 år
• toppidretten og profesjonelle kulturaktører
b) Innendørs aktiviteter
Det er tillatt å organisere og delta i innendørs organiserte aktiviteter for
• barn og unge opp til 20 år, så lenge aktiviteten kan gjennomføres uten foresatte til stede
• toppidretten og profesjonelle kulturaktører
• en til en-timer med trener/instruktør, som gjelder rehabilitering og opptrening etter skade eller sykdom
For riding i ridehaller gjelder reglene for utendørs aktiviteter i bokstav a.
Elever som tilhører skoletrinn som er på rødt tiltaksnivå, kan ikke delta på innendørs aktiviteter.
§ 11 Registrering av personer ved «drop in»-tilbud
Personer som benytter seg av «drop in»-tilbud hos offentlige eller private virksomheter og tjenester skal oppgi navn og telefonnummer man kan nås på slik at oppmøtet kan registreres av virksomheten eller tjenesten. Det skal også registreres dato og klokkeslett for oppmøtet.
§ 12 Karantene
Innbyggere og besøkende i Lier kommune skal etterleve de til enhver tid gjeldende karantenereglene.
Innbyggere i Lier kommune skal tilrettelegge for å kunne være i karantene i egen bolig.
Overnattingssteder skal tilrettelegge for å kunne ivareta gjester i karantene.
§ 13 Ansvar
Lier kommune påtar seg ikke økonomisk ansvar som følge av pålagte tiltak.
§ 14 Ikrafttredelse og varighet
Denne forskriften trer i kraft fra og med 19.01.2021 kl. 13.00, og gjelder inntil videre.
Kommentarer til denne saken