KOMMENTAR: Mot Elverum viste St. Hallvard hva de kan på sitt beste. Nå uttrykker topplaget fra Hedmark riktig nok at de gikk «enkelt» videre, og det gjorde de for så vidt. Men det var ikke 60 enkle minutter mot liungene.

For det spruter av St. Hallvard i år. Mye mer enn i fjor. Den hjemvendte sønn Fredrik Utengen er definitivt mannen som setter farge på de svartkledde. Sammen med gnisten og vinnerskallen har han fra Nøtterøy til Lier fått med med seg tidligere lagkamerat Kim Tajet Skaug. Og det var ikke vanskelig å se at disse hadde spilt på samme lag. Sammen er de dynamitt når de setter opp spillet – så er det om å gjøre å lenke til seg de øvrige lagkameratene slik at eksplosjonen blir desto større. Får de til dette, blir det fantastisk morsomt å dra på St. Hallvard-kamper i år.

Toppnivået til St. Hallvard holder definitivt eliteserieklasse. Ikke akkurat som et topplag i eliteserien, men jeg føler meg trygg på at de ville overlevd norsk eliteseriespill med grei margin dersom de leverer slik de gjorde i 1,5 omgang søndag.

LES OGSÅ: Måtte gi tapt for kruttsterke Elverum

Så er det en viss forskjell å møte Elverum foran hundrevis av tilskuere på hjemmebane med fullt trøkk både på og utenfor banen, kontra å reise til Skien for å møte nyopprykkede Herkules som etter alt å dømme blir vurdert på nedrykksplass igjen i år. Det krever stor mental styrke å kunne tenne på samme måte mot de svakeste i 1. divisjon som mot ett av Norges desidert beste lag.

Eller et topp 20-lag i Europa, ifølge trener Tarjei Sundal.

Det skal ikke skorte på kvaliteten i spillerstallen, de individuelle ferdighetene og underholdningsverdien av å se på St. Hallvard i år. Det er i hodet det sitter hvis de virkelig vil rykke opp.

Og det vet gutta. Det er derfor Simen Solberg sier at de ikke har noe utstrakt mål om å rykke opp – i år. Utengen har ambisjoner på sikt, men heller ikke han er den som sier at «denne sesongen skal vi rykke opp». Selv om jeg vet han har skikkelig lyst.

BILDER: St. Hallvard - Elverum

De vet at sesongen vil ha sine down-perioder, der de mislykkes i skudd på skudd, vil lekke som en sil og pådra seg unødvendige utvisninger. Akkurat som i fjor, da de kunne gå fra å slå opprykksfavorittene Kolstad på hjemmebane, til å avgi poeng borte mot Herulf Moss som rykket ned til 2. divisjon. Det er de kampene, bunnlagskampene på bortebane, de ikke kan tape hvis de skal rykke opp. Å slå fjorårets eliteserietaper Falk Horten eller nevnte Kolstad er absolutt innenfor rekkevidde. Det er ikke der opprykkskampen avgjøres.

Hadde St. Hallvard-gutta turt å si «joda, vi skal gå for å rykke opp i år», så hadde det også lagt et press på seg selv jeg mener de har godt av. I fjor viste de tidvis at de kjempet om de beste, selv om det endte med femteplass på tabellen. I år er stallen bedre, toppnivået høyere, tempoet større og trøkket er enda tøffere. Dette ser trener Tarjei Sundal ut til å forvalte på en god måte. Derfor har de god grunn til å uttrykke et mål om å rykke opp – fordi det er sportslig mulig med vesentlig lavere odds enn i fjor.

Så har de riktig nok ikke noe hastverk med å rykke opp. Det er ingen nedtur å måtte spille 1. divisjon igjen neste år. Men det skal understrekes at topp 3 i år er absolutt godkjent.

Forskjellen på et topplag og et gjennomsnittlig 1. divisjonslag er hvor høyt nivå bredden i stallen ligger på. Det som skilte St. Hallvard fra Elverum var først og fremst bredden på benken – ikke eksepsjonelle individuelle ferdighetene som avgjør enkeltkamper. Som et topplag verdig kunne Elverum sette inn på nye klassespillere fra benken. Den jevne bredden St. Hallvard hadde i et 1. divisjonsperspektiv i fjor er nå byttet ut med små topper av eliteserieklasse, men ikke på langt nær den samme stabiliteten.

Derfor er det viktig at Sundal nå bygger laget opp rundt de beste spillerne han har, og den store jobben ligger i å få de gjenværende spillerne opp på et nivå med de beste av nysigneringene. Forsterkningene som har kommet inn, er av bedre kvalitet enn spillerne de har mistet.

LES OGSÅ: Sundal risikerte å måtte gå

Uansett kan det garanteres at det blir enda morsommere å dra på St. Hallvard-kamp i år. Enten de ønsker å kjempe om opprykk eller nøye seg med en bedre tabellplassering i fjor.

Startskuddet for serien fyres av på bortebane søndag. Og det intet mindre enn mot den største opprykksrivalen av dem alle – trønderne fra Kolstad.