Hvilken side av historien vil du være på?

Foto: Tom Hansen / NTB scanpix

Foto: Tom Hansen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KlimastreikSkolestreikene for klima som foregår nå over hele verden kommer til og skrives inn i lærebøkene, som det 21. århundrets generasjonsopprør.

Kanskje gjør disse demonstrasjonen at politikerne tar ansvar og sørger for at kloden kun varmes opp godt under to grader, eller kanskje gjør de ikke det. Men det vil uansett bli husket.

Har varmet opp jorden

Hvis vi ikke lykkes med å begrense oppvarmingen vil vi dramatisk endre verdens økosystemer. Hvis vi for eksempel passerer et punkt der alle jordens korallrev dør, har vi tapt de økosystemene for alltid.

Vi har allerede varmet opp jorden med omtrent én grad. Det har ført til flere naturkatastrofer og hetebølger som tar liv. Hvis vi fortsetter å varme opp jordkloden vil flere mennesker dø av sult fordi klimaendringen vil gjøre det vanskeligere å dyrke mat.

Flere mennesker vil tørste i hjel på grunn av tørke, og vi får mange flere flyktninger i verden.

I en reportasje på NRK kan vi lese om at livet på jorden vil være helt annerledes om 30 år, hvis vi ikke begrenser oppvarmingen til 1,5 grader.

Et mulig fremtidsscenario er at vi i 2050 har varmet opp jorden 2,5 grader.

Forandring kommer ikke av seg selv

Da er Norge et av få land i verden som fortsatt har rent drikkevann. I Afrika er store områder blitt ubeboelige på grunn av tørke. 140 millioner mennesker er på flukt, dobbelt så mange som i dag.

Hvor skal vi gjøre av alle disse menneskene som ikke lenger kan bo der de bor på grunn av tørke og havstigning? Er det riktig at disse menneskene, som ofte kommer fra land som har sluppet ut lite klimagasser, skal dø fordi vi i den rike verden ikke gjorde nok for å begrense våre utslipp av klimagasser?

Jeg vil være en del av de som sa ifra at dette ikke er greit. Vil du også det? I så fall - bli med Grønn Ungdom Buskerud og Natur og Ungdom Drammen på skolestreikene for klima i Drammen hver siste fredag i måneden. Vi møtes på Strømsø torg kl 12. Håper vi ses nå på fredag, forandring kommer ikke av seg selv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags