Gå til sidens hovedinnhold

Klimaet, naturen og barnas fremtid først

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Artikkel i Lierposten om «Miljøpartier i krangel» med intervju av SVs Kathy Lie inneholder dessverre noen misforståelser og feil.

Det vises til at MDG vil at SV og Venstre skal stå sammen med oss om et ultimatum om sluttdato for utvinning av olje. Ultimatumet fra MDG er derimot stans av leting etter ny olje og nye oljefelt, ikke krav om sluttdato:

«For å få vår støtte må Norges neste regjering, som et minimum, slutte å lete etter ny olje og gass. Vi skulle ønske at SV - Sosialistisk Venstreparti og Venstre kunne gi samme løfte. Da kunne vi fått til en historisk og viktig endring.»

Innlegget mitt på facebook er selvsagt ikke ment som et angrep på SV, tvert imot. Det er en innstendig oppfordring om å stå sammen om vår tids viktigste sak; klimasaken. Nylig kom FNs klimapanel IPCCs rapport med oppdatert kunnskap om klimaendringene. Rapporten beskriver situasjonen som kode rød for menneskeheten. Dersom det ikke gjøres umiddelbare utslippskutt, vil det dramatisk endre livsvilkårene på planeten vår.

Dette kommer i tillegg til at det internasjonale energibyrået IEAs rapport fastslår at verden ikke har plass til nye fossile ressurser i klimaregnskapet, og advarer mot å utvikle nye oljefelt. Når kloden brenner er tiden overmoden for handling. Derfor vil vi gjøre det vi mener er det eneste forsvarlige. For å få vår støtte må Norges neste regjering slutte å lete etter ny olje og gass.

Det er avgjørende at ivaretakelsen av jordkloden, selve livsgrunnlaget vårt, får førsteprioritet. Partiene som har styrt Norge hittil har sviktet sitt viktigste oppdrag - å sikre en trygg fremtid for barna våre og ta vare på naturen vi lever av. Partiene svikter også dagens oljearbeidere ved å fortsette å kaste norske skattekroner etter en næring som har fått dødsdom av FN, samtidig som de forer lommene til oljeaksjonærene med norske skattepenger. Oljearbeiderne går en usikker fremtid i møte uten en stat som aktivt tilrettelegger for nye, grønne og fremtidsrettede jobber. MDG er det eneste partiet som har lagt frem en konkret plan som kan ta Norge trygt ut av oljealderen.

MDG er også det eneste partiet som setter klimaet, naturen og barnas fremtid først. Det er dette vi så inderlig ønsker at alle partiene ville gjøre, også SV og Venstre.

Kommentarer til denne saken