LIERBYEN: – Nissen kommer! Og det er jo så mange snille barn i Lierbyen at han sikkert får nok gjøre!

Nyvalgt leder av Lierbyen Handelsforening, Fredrik Tidemann-Andersen er fornøyd med resultatet av nissejakta, og sammen med sine medarrangører er han klar til å starte jula med julemarked og julegrantenning i Lierbyen lørdag 2. desember.

Moro hele dagen

Dette blir det første store arrangementet etter at handelsforeningen gjenoppsto, og det er en spent gjeng som gleder seg.

Dette er en dag for hele familien, og det er mer enn nok å finne på gjennom dagen.

Det hele starter tidlig, for allerede klokka 10.00 åpner julemarkedet foran rådhuset.

– Vi skal fylle på med julestemning rundt treet, så dette blir en trivelig dag, sier Marie Justad Halden fra handelsforeningen, og legger til at flere av dem som er med på markedsdagen kommer til å ha noen gode tilbud på lur.

Julekurven til kirken i Lier vil også være utplassert på rådhusplassen, så her er alt lagt til rette for å kunne gi litt ekstra til noen som trenger det til jul.

En time etter at markedet foran rådhuset starter, åpner dørene på Frogner menighetshus. Den tradisjonelle julemessa der er et fast innslag for mange, og fra tidligere år er det én ting som er sikkert; hvis du er på jakt etter hjemmebakst er det lurt å være tidlig ute. Julemessa på menighetshuset tilbyr også kaffe og noe å bite i, og det er alltid mye spennende på de forskjellige bordene.

Konsert og teater

I tillegg til alt som skjer ute, er det også mye spennende som foregår inne på biblioteket.

Der blir det førjulskonsert med Høvik og Lier skolekorps' yngste gruppe midt på dagen, før hele familien inviteres til forestilling noen timer senere:

Alf Prøysen står bak den humoristiske fortellingen om den vesle bygda som glemte at det var jul.

Først når det er lille julaften skjønner alle i den vesle bygda på at de har glemt at det er jul, og forestillingen er bygd på Prøysens mange morsomme karakterer.

Ordføreren og nissen

Som tidligere år kommer også denne gangen nissen til å lede an i fakkeltoget fra Frogner menighetshus til rådhusplassen før julegrantenningen.

Grana står godt midt på plassen, og lysene er allerede blitt testet en tidlig morgentime, så vi vet at de lyser.

Det er ordfører Gunn Cecilie Ringdal som står for den offisielle tenningen, og det serveres gløgg og pepperkaker på rådhustrappa.

Musikken er det Høvik og Lier skolekorps som står for, mens alle de frammøtte kan samle seg til sang og gang rundt juletreet.

Og midt oppi alt dette kommer altså nissen, som helt sikkert har med seg noe godt i sekken til den yngre garde.

Ti tenninger

Det er mange trær som skal lyses opp i helgen, og det hele starter lørdag med tre julegrantenninger, før søndagen kommer med hele sju.

Her er det bare å holde tunga rett i munnen.

I Lierbyen trennes altså grana kl. 15.30 lørdag. En time senere blir det lys på Meren, der grana tennes i forbindelse med julemessa i Sjåstad sanitetshus.

Kl. 17.00 skal treet på Kraftkollen tennes, og med det vil store deler av Lier virke litt lysere i vintermørket.

Søndag er det tre klokkeslett som gjelder: 16.00, 17.00 og 18.00. De tre første julegranene som tennes søndag er utenfor Sylling skole, på Hennumtorget og utenfor Nøstehagen kl. 16.00. Klokka 17.00 slås lysene på utenfor Lierskogen kirke, på Kjellstad og ved Hallingstad skole. Sistnevnte etterfølges av fakkeltog og lysmesse i kirken.

Og så, klokka 18.00 tennes grana på Hallingstadtunet.

Til de fleste av julegrantenningene stiller de lokale korpsene opp med musikk, og på flere av stedene ryktes det også at nissen kommer en tur ...