Middelaldersk skoledag

Middelalderdag på St. Hallvard videregående. Fra venstre: Vincent Kleis, Mathilde M. B. Brattås, André Larsen, Emma Hildebrand, Jakov Lind, Torbjørn S. Hagen.

Middelalderdag på St. Hallvard videregående. Fra venstre: Vincent Kleis, Mathilde M. B. Brattås, André Larsen, Emma Hildebrand, Jakov Lind, Torbjørn S. Hagen.

Artikkelen er over 4 år gammel

Klær, mat, leker og legender fra middelalderen sto på timeplanen på St. Hallvard videregående skole onsdag 6. mai.

DEL

JENSVOLL: – Det er kult med en såpass annerledes skoledag, der vi får kle oss ut og ha det moro, samtidig som vi lærer om middelalderen, sier August Nilsen Lysaker, før han tar en ny runde med «oksetrekk» mot medelev Nicolay Thommassen.

Både leker, styrkeøvelser, mat og legender fra middelalderen sto på programmet denne dagen. Musikk- og dramaelevene framførte også et dramastykke på plenen foran MD-huset på Jensvoll, basert på legenden om Raniero de Raniero.

– Han var en brutal korsfarer, som til slutt ble beseiret av en munk, og fikk i oppdrag å bringe en hellig flamme fra Jerusalem tilbake til hjembyen sin, men da kom alle han hadde vært brutal mot, og tok hevn, forteller hovedrolleinnehaver Torbjørn S. Hagen.

Også en tilreisende duo fra Agder, Morten "Trollet" Markseth og Jonas "Lekegoden" Berlin bidro til å gjøre skoledagen så aktiv som mulig. De instruerte elevene i leker og styrkeprøver fra middelalderen.

– Elevene er virkelig entusiastiske, og har forberedet seg til denne dagen i flere uker, forteller historielærer Kim Hjardar, som sto bak den alternative skoledagen sammen med dramalærer Stig Olav Aspli og norsklærer Kjersti Grøvdal.

Elevene fikk også teste ut en såkalt "valslynge", en slags katapult, som historielæreren selv hadde snekret - basert på beskrivelser av hvordan slike slynger fungerte da de var i bruk.

– Det er gøy å lære om middelalderen på denne måten, men jeg er veldig glad for at jeg ikke levde på den tiden, særlig med tanke på at det var vanlig å ha slaver, eller treller, sier Mellissa Nilsen, og benytter matpausen til å ta en «middelalderselfie».

Artikkeltags