– Ikke rett til lønn om skolen stenger

Mens skolene stenges kommer beskjeden fra arbeidsgiverorganisasjonen NHO: Du har ikke rett til sykepenger eller lønn.

DEL

(NETTAVISEN): Skolene stenges over hele landet.

Men rettighetene til foreldre dersom dette skjer er langt fra klare. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) kommer med en tydelig beskjed om at foreldre har ingen rett på lønn eller sykepenger.

– Det oppstår en rekke ulike situasjoner og utfordringer som følge av den stadige utviklingen av smitte, og ikke alle disse har klare løsninger i regelverket, sier Margrethe Meder, avdelingsdirektør for NHOs advokattjenester til Dagbladet.

LES ALLE SAKENE VÅRE OM KORONAVIRUSET HER.

Ingen rett

NHO svarer på spørsmål om rettighetene:

– Når det gjelder adgangen til å være hjemme med barn, sier loven at man har slikt rett i ti dager med rett til omsorgslønn dersom barn eller barnepasser er syk.

Foreløpig må folk klare seg med bruk av ferie, ulønnet permisjon, eller hjelp fra familie og venner.

Nettavisen har vært i kontakt med Utdanningsforbundet, som er fagorganisasjonen til lærere. De opplever et sterkt press og vil antagelig komme med en melding i løpet av dagen.

Dårlige rettigheter

Advokat Henning Heitmann ved Sands advokatkontor, som er ekspert på arbeidsrett, bekrefter at rettighetene dine til fri med lønn er dårlige når skolen stenger.

– Du må prøve å jobbe hjemmefra eller finne barnevakt, sier Heitmann til Nettavisen.Han sier at rett til fri fra jobb med lønn som følge sykt barn bare hvis barnet faktisk er sykt.

– Da har rett du på ti dagers fravær, frem til barnet er ti år. Dette blir nok en utfordring for mange, men samtidig vil nok mange arbeidsplasser også stenge ned, eller man kommer til å oppfordre folk til å jobbe hjemmefra. De fleste arbeidsgivere vil nok være fleksible på dette, sier Heitmann.

– Han sier at de som ikke kan jobbe hjemmefra trolig vil oppleve permitteringer.- Det gjelder mange arbeidsgivere allerede. Samtidig kommer regjeringen med en pakke som som vil gjøre en del med med permitteringsordninger og har også andre løsninger på gang som kanskje kan bøte på situasjonen, sier han.

Korona-fakta

På Lier kommunes nettside, legges det ut oppdatert informasjon om smittesituasjonen i Lier. Kommunen har opprettet en egen e-postadresse for spørsmål om korona: korona@lier.kommune.no

Kommuneoverlegen er smittevernansvarlig i Lier kommune. Kommuneoverlegen får direkte beskjed fra laboratoriet i Oslo dersom innbyggere bosatt i Lier får påvist det nye viruset.

Kommunen tar telefonisk kontakt med alle som får påvist viruset og kartlegger sammen med den rammede hvilke andre personer som kan være smittet (smitteoppsporing). Disse personene blir i sin tur kontaktet telefonisk av kommunen for videre kartlegging.

Kommuneoverlegen samarbeider med kommuneoverleger og smittevernoverleger i andre kommuner over hele landet for å sikre smitteoppsporing over kommunegrensen.

Tror du at du kan være smittet?

Ta kontakt med fastlegen din på telefon. Fastlegen vurderer om du skal i hjemmekarantene og om det er behov for testing. Utenom fastlegens åpningstid skal du kontakte legevakten.

Legevakten i Drammen har opprettet et eget døgnåpent telefonnummer: 32 25 41 78.

Har du vært på reise?

Helsedirektoratet oppfordrer alle som har oppholdt seg i risikoområder de siste 14 dagene om å holde seg hjemme fra jobb i 14 dager fra hjemkomst, uavhengig av symptomer.

Se oppdatert liste over områder med utbredt spredning av koronavirus på Folkehelseinstituttets nettsider.

Er du helsepersonell?

Du finner råd og informasjon til helsepersonell på Folkehelseinstituttets nettsider

Er du i risikogruppen?

Folkehelseinstiuttet har informasjon til deg som er i risikogruppen for å få komplikasjoner i forbindelse med eventuell smitte.

Arrangement

Alle offentlige arrrangementer bes avlyst inntil videre.

Dette gjelder alle innendørsarrangementer samt alle utendørsarrangementer med sitteplasser (f.eks utekonserter og fotballkamper).

Kommuneoverlegen kan avlyse arrangementer med hjemmel i smittevernloven.

Artikkeltags